Site icon olovka.info

Savjeti za kuvare – početnike

kuvar početnik

Kao i sve u životu kuvanje ili volite ili ne volite. Teško da postoji neka sredina, mada ima ljudi koji kuvaju tek tako da se nešto pojede i to se osjeti. A ima i nas koji od djetinjstva hoćemo da otmemo mami ili baki kutlaču pa se može reći da postoje razni stepeni napredovanja u našem kulinarskom stažu. Od prekuvanih makarona, pa do sasvim solidne domaće pite. Iako kuvam od svoje petnaeste godine ne smatram sebe vrhunskom kuvaricom jer mnogo toga još treba da naučim. Pišem da ohrabrim sve mlade ljude koji kreću u avanture sa kuvanjem, bilo da su počeli da žive sami ili da su u pitanju nove mlade domaćice. I odmah da kažem, uopšte nije sramota ako ne znate da kuvate u svojoj dvadesetoj, to može čak da bude i prednost.

Pitajte internet ili prijatelje, ali radite po svom osjećaju

Sasvim je u redu da na internetu istražite nešto što vas zanima u vezi nekog jela. U većini slučajeva ćete dobiti dobre smjernice. A možete uvijek da pitate mamu ili drugaricu. A po svom osjećaju radite iz razloga jer ne volimo svi iste stvari, i nemamo svi iste uređaje (peć, rernu, posuđe)

Počnite od jednostavnih jela

Kada ste savladali prženje jaja na oko, možete da krenete na malo ozbiljnije poduhvate. Jela koja su dobra za početnike su makaroni sa sosom, krompir čorba i razne druge čorbe, pita od gotovih kora, puding, griz, sutlijaš i slične poslastice.

Nemojte odustajati

Svi smo mi milion puta rekli da nešto nije za nas i, razočarani neuspjehom, odustali od pokušaja da to uradimo. Kako u životu, tako i u kuhinji. A nismo se svi rodili sa kutlačom u ruci i sasvim je u redu da nam ne uspije uvijek svako jelo. Nema veze, uspjeće drugi put. OK, postoje izuzeci od kojih čovjek jednostavno odustane jer mu stvarno ne ide, ali takvi slučajevi su u manjini, kao što je svaki moj pokušaj da napravim pljeskavice od krompira završio neslavno.

Pazite na mjere i oprezno sa začinima

Kuvanje bez recepta i otprilike ima svoje draži, ali preporučujem da to radite tek kada se malo ispraksate. Za početak se držite recepta i napisanih mjera. Makar okvirno. A sa začinima oprezno jer ne slažu se svi začini sa svim namirnicama. Neki začini „ubiju“ arome ostalih, slabijih začina pa ste ih onda džaba stavljali. A količine treba uvijek da budu odmjerene jer previše začina može napraviti suprotan efekat i umjesto da popravi ukus jela učiniće da jelo bude gorko, kiselo ili jednostavno nejestivo.

Ništa bez ljubavi

Pretjerano pametovanje ne treba da se provlači kroz sve pore života, ali kada je kuhinja u pitanju moram reći da naše raspoloženje utiče na ukus jela. Ne bi tu išla u bilo kakve dubine i energije, jednostavno nismo se trudili i rezultati su loši. Vjerovatno ste primijetili kada pravite neko novo jelo kako uvijek prvi put bude nekako najbolje, i najukusnije. To nije nikakva početnička sreća kako se mi znamo šaliti već ste u to jelo uložili mnogo ljubavi i truda želeći da uspije i da obradujete drage ljude. Dakle, svako jelo začiniti prstohvatom ljubavi, i sve će biti savršeno.

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version