Site icon olovka.info

SANJA VULIĆ: Predstavnike Republike Srpske bira narod Srpske, a ne Džaferović i Šmit

sanja vulić milorad dodik

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da ni Šefik Džaferović, ni Kristijan Šmit nemaju nikakav legitimitet da prekraju volju građana Republike Srpske.

Gospodine Džaferoviću, tom svom gostu, drugu, savezniku, ma šta Vam bio Šmit možete reći samo da sa Vama čini šta mu je volja, a ni Vi ni on niste ti koji mogu da smjenjuje Milorada Dodika, niti bilo koga drugog. Vi niste narod Republike Srpske koji jedini ima pravo da bira svoje predstavnike i Vaše je samo da poštujete njihovu izbornu volju – poručila je Vulićeva bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Ona je rekla da Džaferović, ako iskreno želi napredak BiH, mora da poštuje i Srbe koji su konstitutivan narod u toj zemlji, a ne da im prijeti ili ga ucjenjuje.

Vulićeva je poručila Džaferoviću da ne poziva visokog predstavnika, jer ga trenutno u BiH nema.

Ako ste politički kapacitirani, onda razgovarajte unutar BiH sa domaćim akterima, pokušajte naći rješenja i dokažite da niste, kako Vas u Vašoj čaršiji nazivaju, “privremeni čuvar fotelje” – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da dok je Milorada Dodika i SNSD-a Džaferović može samo da sanja unitarnu državu u kojoj bošnjačko političko Sarajevo ima svu moć i da mašta o realizaciji “Islamske deklaracije”.

Milorad Dodik je izabran voljom građana Republike Srpske, a za nas iz Republike Srpske, kao i za srpskog člana Predsjedništva Republika Srpska je iznad svega – naglasila je Vulićeva.

Komentarišući Džaferovićevu tvrdnju da Srpska blokira rad institucija na nivou BiH, Vulićeva je rekla da je nebulozno blokadom nazivati kada je neko prisutan na sjednicama i glasa.

Očigledno da je za Džaferovića blokada kad neko glasa po svojoj volji, a ne kako bi to on i drugi bošnjački član Predsjedništva /Željko Komšić/ htjeli – naglasila je Vulićeva.

Ona je podsjetila da je Džaferović proveo skoro 15 godina u parlamentu i kao poslanik učestvovao u donošenju zakona, te da bi trebalo da zna kako se zakoni donose.

Predsjedavao je Džaferović i Ustavnopravnom komisijom i rado za sebe kaže da je iskusan i dobar pravnik ali, ipak, ushićeno aplaudira kada neko preuzme ulogu parlamenta i nametne zakon. Takođe, taj ‘vrsni’ pravnik nije progovorio o neproceduralnom izboru članova CIK-a ali se zato javlja i usplahireno traži da se neko smijeni jer glasa kako hoće i kako hoće oni koji su mu i dali direktni mandat. Toliko o pravu i demokratiji iz vizure Šefika Džaferovića – istakla je Vulićeva.

Foto: rtvdoboj.org

(SRNA)

Exit mobile version