Site icon olovka.info

REGION: Do kraja godine – zahlađenje

region vremenska prognoza

U nedjelju i ponedjeljak očekuje se malo do umjereno oblačno i uglavnom suvo, samo ponegdje uz pojavu, prolaznih, slabih padavina i to posebno na istoku regiona.

Nešto konkrentije padavine u obliku snijega su moguće u ponedjeljak popodne u planinskom dijelu Srbije, dijelu istočne i središnje BiH i sjevera Crne Gore, napisao je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

Vjetar umjeren i jak sjeverozapadni, posebno na istoku regiona. Danas i sutra maksimum od 2 do 8 stepeni Celzijusa, a u utorak i srijedu od -1 do 4 stepena Celzijusa.

U utorak i srijedu ujutro pojava umjerenog, ponegdje na planinama pokrivenim snijegom, jakog mraza.

Od četvrtka slijedi promjena sinoptike koja nas poslije dužeg vremena uvodi u period toplog, južnog strujanja.

Već u četvrtak, uz okretanje vetra na južne smjerove, malo toplije, dok će krajem dana na jugu i jugozapadu regiona uslijediti naoblačenje sa kišom.

Za dane dočeka i proslave Božića po gregorijanskom kalendaru relativno toplo i vjetrovito uz umjeren, povremeno i jak južni vjetar i čestu pojavu kiše.

Oko 27.12. je moguće prolazno, umjereno, zahlađenje uz prelazak kiše u snijeg, prije svega nad sjeverozapadnim i središnjim predjelima regiona, ali akumulacije u nizijama.

Sam kraj ove i početak sljedeće godine bi mogla obilježiti tranzicija ka osjetno hladnijem vremenu.

Poslije još nekoliko hladnih dana pred nama je jače otopljenje, a doček Božića po gregorijanskom kalendaru će proteći uz južinu i kišu.

Foto: Надежда Зима, Pixabay

Exit mobile version