Site icon olovka.info

Promjene stanja vida tokom trudnoće: Ima li razloga za zabrinutost i šta ne smijete zanemariti

dioptrija trudnoća

Promjene u nivoima hormona tokom trudnoće mogu uzrokovati male promjene dioptrije. Koliko je promjena stanja vida tokom trudnoće opasna i je li to razlog za zabrinutost, pojasnila nam je oftalmologinja Ajla Pidro.

Jedan od najinteresantnijih perioda u životu jedne žene neminovno je period trudnoće. No, ne zove se slučajno drugim stanjem. Tijelo trudnice tada prolazi kroz mnoge promjene koje štite fetus, ali i pripremaju majku za porod.

“Ovakve manje promjene obično nisu razlog za zabrinutost. Trudnice se uvijek mogu posavjetovati sa svojim ljekarom u vezi s ovim. Gotovo da ne poznajem trudnicu koja se u toku trudnoće barem jednom nije požalila na promjene vida”, govori Pidro.

Nekoliko je razloga, dodaje, zbog kojih se ovakve promjene mogu desiti. Potcrtava da njih ne treba zanemariti.

“Male promjene u dioptriji nastaju zbog novog režima prema kojem vaš organizam radi i najčešće je to prolazna faza. Ipak, potrebno je napraviti pregled, omogućiti jasan vid i utvrditi da se ne dešavaju neke druge promjene”, govori Pidro.

Suhe oči su obično privremen problem koji prestaje nakon porođaja.

“Promjena nivoa hormona tokom trudnoće i promjena sastava suza glavni su krivci za sindrom suhih očiju. Umjetne suze će ublažiti neugodu, češće trepćite, odmorite oči u toku rada svakih 20-ak minuta gledanjem u daljinu. Razlog može biti i opća dehidracija, zato ne zaboravite na redovno uzimanje tekućine”, savjetuje Pidro.

Migrene također uzrokuju hormonalne promjene, a u trudnoći mogu biti česte.

“Usljed migrena oči mogu biti osjetljivije na svjetlost i dati osjećaj mutnijeg vida”, napominje Pidro.

Dijabetes i krvni pritisak u toku trudnoće također mogu biti razlog promjene vida u trudnoći.

“Zbog ovakvih ozbiljnijih stanja koja se mogu razviti u toku trudnoće, a da ih prije niste imale, važno je voditi računa o cijelom organizmu. Obje bolesti mogu dovesti do mutnijeg vida ili pojave tačkica u vidnom polju. Sve trudnice, ali i žene koje planiraju trudnoću, a dijagnosticiran im je dijabetes ili visok krvni pritisak, moraju otići kod oftalmologa radi potpunog pregleda uz širenje zjenica”, poručuje Pidro.

Poželjno je, dodaje na kraju, posjetiti oftalmologa i napraviti pregled uz širenje zjenica barem jednom u toku trudnoće.

Exit mobile version