Site icon olovka.info

Povorka ponosa u Sarajevu: “Mi smo ljubav, ulice su naše” FOTO

Povorka ponosa u Sarajevu

Bh. Povorka ponosa pod sloganom “Ponosno zajedno” upravo se održava u Sarajevu. Učesnici povorke su krenuli od Istorijskog muzeja, odakle će šetnjom gradskim ulicama doći do Narodnog pozorišta gdje je predviđeno druženje i prigodan program.

Povorci su pristupili brojni građani, kao i porodice sa djecom, prenosi Klix.

Kako navodi, atmosfera tokom šetnje je prilično vesela, čuju se zvuci udaraljki, a učesnici uzvikuju “Smrt fašizmu” te “Mi smo ljubav, ulice su naše, zajedno možemo sve. Ljubav pobjeđuje”.

Povorka ponosa u Sarajevu / Foto: Fena

Pored članova Naše stranke Duške Jurišić i Nihada Uka, u povorci je i predsjednik te stranke Edin Forto, koji je državni ministar komunikacija i saobraćaja.

Među učesnicima je i američki ambasador Majk Marfi te šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler.

Član Organizacionog odbora Povorke ponosa Mirza Halilčević komentarisao je odbijanje gradonačelnice Benjamine Karić da osvijetli Vijećnicu u duginim bojama. Ističe da će tražiti odgovor od nje – zašto oni nisu odgovarajući i zašto im nije mjesto na Vijećnici.

“Gradonačelnica je rekla ne, mislim da je to vrlo problematičan stav budući da je Vijećnica služila za oslikavanje komercijalnih kompanija, klubova, događaja. Poruka je jasna: Selektivno se biraju događaji koji će biti prikazani na zidu Vijećnice. Ovo nije prvi put da nemamo od nje pruženu ruku”, rekao je on.

Političar Damir Nikšić je na Povorku ponosa stigao s transparentom “Mržnja nije porodična vrijednost”.

Program ispred Narodnog pozorišta je, kako su najavili organizatori, od 19 do 21 časova.

Povorka ponosa u Sarajevu / Foto: Fena
Exit mobile version