Site icon olovka.info

POSLIJE 12 SATI PREGOVORA Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u pregovaračka poglavlja Srbije i Kosova za pristup EU

sporazum srbija kosovo

„Da bi primijenio član 7. Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Kosovo se složilo da odmah, kad kažem odmah mislim odmah, pokrene pregovore u dijalogu pod posredstvom EU, na uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancija kako bi na odgovarajućem nivou osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu. Strane su se takođe složile da podrže deklaraciju o nestalim osobama kao stvar hitnosti“, nešto pre ponoći saopštio je šef evropske diplomatije u Ohridu.

Čitav dan su brojne medijske ekipe čekale na obraćanja zvaničnika nakon susreta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Drago mi je da saopštim da konačno, nakon 12 sati, imamo sporazum kako da to uradimo. Dakle, objavljujem da su se Kosovo i Srbija složili o implementacionom aneksu sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Kao deo ovog aneksa, strane su u potpunosti posvećene da poštuju članove sporazuma i primjene sve svoje obaveze ekspeditivno i u dobroj veri“, kazao je Žozep Borelj u obraćanju medijima.

„Ovaj rezultat dolazi nakon intenzivnih i teških pregovora, ne želim da to krijem, imali smo dug dan“, dodao je.

Zadatak za Kosovo i Srbiju je danas bio da se slože kako da primene sporazum koji su prihvatili na poslednjem sastanku na visokom političkom nivou 27. februara u Briselu, objasnio je Borelj.

Sporazum je krajem februara postignut ali danas je pitanje bilo da se dogovore i kako da se on primijeni.

„To znači – praktični koraci za ono što mora da se uradi, do kada, ko i kako“.

Često se kaže da je đavo u detaljima, a ponekad je đavo u kalendaru, rasporedu i vremenu

Priznao je da su u početnoj ideji Evropljani predložili mnogo ambiciozniji aneks, ali Kurti i Vučić nisu mogli da se slože oko tako detaljnog prijedloga.

Borelj misli, da je Kosovu sa jedne strane nedostajala fleksibilnost o suštini, a sa druge strane je Srbija prethodno kazala da neće potpisati iako su ipak, strane u potpunosti bile spremne da ispune obaveze.

Da bi se evropski detaljan plan implementacije i prihvatio i izbjegle ovakve situacije, Borelj objašnjava da je Lajčakov tim imao više, kako kaže „kreativnih rešenja“ i o „suštini“ i o „potpisivanju“.

„Ali strane nisu našle uzajamno prihvatljivo rešenje“, kazao je.

Tako da aneks i sporazum se smatraju da su prihvaćeni kroz saopštenje koje će EU objaviti

Sa druge strane Borelj je naglasio da iako je prethodni prijedlog EU o primjeni bio mnogo ambiciozniji, ono što su Vučić i Kurti sada prihvatili je da će sporazum i svaka primjena kroz aneks postati integralni deo za puteve pristupanja i Srbije i Kosova u EU.

„Odmah ću krenuti da radim da formalno uključim relevantne amandmane u poglavlje 35 u okviru evropskog pregovaračkog okvira za Srbiju i u dnevni red Specijalne grupe za Kosovo za normalizaciju. Na takav način, obje strane će biti obavezane sporazumom koji će biti dio njihovih puteva za pristupanje EU. A mi kao EU snažno ćemo zahtevati od strana da ispune svoje obaveze. Jer su sada deo, ili biće deo, njihovih puteva za EU. A ako ne budu ispunili – biće posledica“.

Treba da se usmjerimo na sadržaj onog o čemu smo se danas složili a to je da obje strane će imati značajne koristi od ovog sporazuma, kazao je evropski šef diplomatije.

Objasnio je da dijalog nije samo o Kosovu i Srbiji, već stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta cijelog regiona. Dijalog ima i širi geopolitički kontekst za zapadni Balkan.

/Portal kossev.info/

Exit mobile version