Site icon olovka.info

Pogledajte erupciju jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu VIDEO

erupcija vulkana

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, havajski Kilauea, počeo je eruptirati nakon tri mjeseca pauze. Snimci s web kamere koje prate aktivnost vulkana otkrili su sjaj unutar kratera u srijedu ujutro, što ukazuje na početak erupcije, saopštio je Havajski vulkanski opservatorij Američkog geološkog instituta.

Slike sa vrha havajskog Big Islanda pokazuju pukotine u podnožju kratera koje stvaraju lavu na površini kratera, saopštio je opservatorij.

Prije izdavanja saopštenja o erupciji, opservatorij je rekao da su sve promjene krenule u utorak naveče.

Sve aktivnosti odvijaju se unutar zatvorenog područja Nacionalnog parka Havajski vulkani i nema prijetnje za stanovnike.

“Cijela je lava jutros zatvorena unutar kaldere na vrhu. Dakle, ima dovoljno prostora za lavu bez ugrožavanja domova ili infrastrukture”, rekla je portparolka parka Džesika Ferakejn. Rekla je da se službenici parka pripremaju za gužve jer posjetioci dolaze gledati erupciju sa mnogih vidikovaca.

Havajski vulkani dom su dva najaktivnija vulkana na svijetu, Kilauee i Mauna Loe. Prema domorodačkoj havajskoj tradiciji, erupcije imaju nevjerovatno duhovno značenje, a vjeruje se da je vrh Kilauee svet i da je dom Pelea, havajskog božanstva vulkana, prenosi Index.hr.

Za one koji u spektaklu žele uživati od kuće, park ima livestream erupcije koji prikazuje snimke fontana lave u realnom vremenu.

Visoki nivoi vulkanskog gasa glavna su opasnost za gledaoce, rekla je Služba nacionalnog parka dodajući da “ova opasnost može imati dalekosežne posljedice uz vjetar”.

Kilauea je posljednji put eruptirao u januaru, a znakove “povećanog nemira” pokazao je u maju. Vulkan je prestao eruptirati u decembru, prvi put od septembra 2021.

Lava iz erupcije 2021. zadržana je u krateru na vrhu Kilauee, ali prethodna erupcija 2018. bila je jedna od najrazornijih u novijoj istoriji Havaja, uništivši stotine domova i prisilivši na evakuaciju okolnih četvrti.

Erupcija vulkana Kilauea /Havaji
Exit mobile version