Site icon olovka.info

NATO započeo najveće vazdušne vježbe ikad iznad Evrope sa 250 ratnih aviona iz 25 država VIDEO

nato air defender 2023

NATO je u danas započeo svoju najveću dosad vježbu raspoređivanja vazdušnih snaga u Evropi, kao dio “pokazivanja snage” na nebu.

Vježba “Air Defender 23” predvođena Njemačkom uključivaće oko 250 vojnih aviona iz 25 NATO-a i partnerskih zemalja, uključujući Japan i Švedsku koja se želi pridružiti savezu. Manevri će trajati do 23. juna.

Do 10.000 pripadnika vojske učestvovat će u vježbama namijenjenim jačanju interoperabilnosti i spremnosti za zaštitu od bespilotnih letjelica i krstarećih projektila u slučaju napada unutar teritorije NATO-a.

Američka ambasadorica u Njemačkoj Ejmi Gatmen rekla je da ovaj potez pokazuje svim svjetskim čelnicima, uključujući Putina, “snagu ovog saveza”.

“Značajna poruka koju šaljemo je da se možemo obraniti”, rekao je general-pukovnik Ingo Gerharc iz njemačkog Luftwaffea javnoj televiziji.

Vjažba “Air Defender” zamišljena je 2018. dijelom kao odgovor na rusku aneksiju Krima od Ukrajine četiri godine prije, iako je Gerharc insistirao da “nije bila usmjerena ni na koga”.

Exit mobile version