Site icon olovka.info

Podvodna vulkanska erupcija bila toliko snažna da je snimljena iz svemira, zvuk se prostirao 800 km (VIDEO)

erupcija vulkana

epa09686805 A handout satellite image made available by the Tonga Meteorological Services, Government of Tonga shows an explosive eruption of the Hunga Tonga-Hunga Ha'apai volcano, located in the South Pacific Kingdom of Tonga, 15 January 2022. The eruption on 15 January, the second in only two days, was the latest in a series of eruptions from the undersea volcano. According to a Public Notice from the Tonga Geological Services monitoring the Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai (HTHH) issued on 15 January 2022, satellite images captured on the day indicated that the volcanic eruption continued, with ash plume emission. EPA-EFE/TONGA METEOROLOGICAL SERVICES HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Erupcija je bila toliko snažna da se jasno vidi na snimcima koje je zabilježilo nekoliko satelita koji kruže oko Zemlje.

Vulkanska erupcija u južnom Pacifiku, koja je pokrenula cunami na ostrvima u južnom Pacifiku i u Japanu, bila je toliko snažna da se mogla videjti i iz svemira. Upozorenje na cunami objavljeno je i za zapadnu obalu Amerike, uključujući savezne države Kaliforniju, Oregon, Vašington i Aljasku.

O snazi erupcije vulkana Hunga-Hapai u južno-pacifičkoj regiji govori i podatak da se zvuk erupcije mogao čuti na udaljenosti od 800 kilometara.

Podvodna erupcija vulkana dogodila se na 65 kilometara od najvećeg ostrva u Tongi, Tongatapu i bila je toliko snažna da se jasno vidi na snimcima koje je zabilježilo nekoliko satelita koji kruže oko Zemlje, prenosi Sputnik.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se ogromna eksplozija dima koja se uzdiže iznad okeana.

Oblaci dima, gasa i pepela dostigli su visinu od 20 kilometara, objavila je geološka služba Tonge. Prema pojedinim izvještajima, pepeo se raširio na skoro 700 kilometara.

Snažni zvuci, nalik udarima groma, čuli su se čak do Fidžija, udaljenog 800 kilometara od mesta erupcije.

Na Novom Zelandu, lokalna služba za vremensku prognozu, objavila je da su pojedini stanovnici čuli “zapanjujuću eksploziju”, iako je Novi Zeland udaljen 2.300 kilometara od Tonge.

(nationalgeographic.rs)

Exit mobile version