Site icon olovka.info

Njemački predsjednik Štajnmajer u Vanzeu, 80 godina od sastanka o istrebljenju Jevreja

frank Walter Steinmeier

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank Walter Steinmeier) posjetio je vilu na obodu Berlina u kojoj su vodeći pripadnici Hitlerovog nacističkog režima 80 godina ranije dogovorili mehanizam istrebljenja miliona evropskih Jevreja.

Vila na jezeru Vanze (Wannsee) danas je memorijalni i obrazovni centar. Sastanak od 20. januara 1942. smatra se jednim od ključnih datuma Holokausta.

Politička odluka o genocidu postojala je odranije i progon, deportacije i masovna pogubljenja Jevreja već su bila u toku na teritorji pod kontrolom Nemačke i njenih saveznika.

Na fotografiji je zapisnik sa sastanka 20. 1. 1942. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Steffen Kugler/dpa

U Vanzeu je, međutim, jedan od šefova SS-a Rajnhard Hajdrih (Reinhard Heydrich) predstavio plan brutalno efikasnog istrebljenja jednog cijelog naroda.

Među arhitektima istrebljenja bili su državni sekretari berlinskih ministarstava, predstavnici Nacional-socijalističke partije NSDAP, službi bezbjednosti i Uprave za istočne oblasti. Uz Hajdriha, centralna ličnost je bio Adolf Ajhman (Eichmann), šef referata za “jevrejska pitanja i čišćenje” u Glavnoj kancelariji za bezbednost Rajha.

(DPA)

Exit mobile version