Site icon olovka.info

PITA SIRNICA (na učkur) – Iz moje kuhinje by Muki

pita sirnica

pita-sirnica-9

Nije ova moja pita sirnica na fotografijama malo pregorila zbog rerne nego tako izgleda na Facebooku. Sirnicu obično motam u male zvrkove, a ponekad je pravim i ovako. Ne znam znate li kako se kaže za ovako smotanu pitu??? Pa eto, ako do sada niste znali, to je “Pita na učkur”…

Fotografije procesa pripreme sirnice, spisak sastojaka i način pripreme su vam u prilogu, pa uživajte u pravljenju i ukusu pite sirnice na učkur…

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

facebok.com/izmojekuhinje

Pita sirnica (na učkur)

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

Jufka:

  • 500 gr brašna;

  • 2 kašike ulja;

  • 1 kašika soli;

  • voda - oko 4oo ml.

Fil:

  • 1 mladi sir srednje veličine;

  • 100 gr kajmaka;

  • 2 jaja;

  • 4 kašike griza;

  • so.

NAČIN PRIPREME:

U posudu stavite prosijano brašno, dodate so, ulje i pola vode. Rukom mijesite tijesto stalno dodajući po malo vodu. Zašto sam napisala „oko 4oo“ ml vode? Razlog je taj što vam svako brašno ne upija jednaku količinu vode pa, ako bi se recimo desilo da odmah dodate svu vodu, možda bi na kraju morali dodavati još brašna... Uglavnom vi mijesite tijesto i kad dođete do trenutka da vam se tijesto odvaja od ruku i posude, odnosno postaje glatko, to bi trebalo da bude znak da ste dobro uradili. Obično, ako baš ne žurim, ja tijesto pokrijem nečim da nema vazduha i ostavim ga jedno pola sata pa i više da miruje, a onda ga podijelim na dva komada. Na brašnu ga još izradim i formiram kako bi ga mogla kasnije razvijati.

Na tijesto stavim tanki najlon, odozgo kuhinjsku krpu i ostavim opet na jedno pola sata da miruje.

Ocijeđeni mladi sir, 100 gr kajmaka, 2 jaja, 4 kašike griza i so pomiješati. Tijesto razvijam oklagijom dok ne dobijem jufku neke srednje veličine. Tad je pomastim uljem (može i ona stati par minuta), a onda polako ide razvlačenje na sve strane da postignem željenu veličinu, a to je otprilike veličina stola (mogu krajevi pasti i malo preko ivica stola).

Sir koji sam pripremila stavljam sa jedne i druge strane. Jufke rolam prema sredini, podijelim ih nožem i malo ih po dužini razvučem rukama.

Pomastim tepsiju uljem, pa iz sredine tepsije motam pitu u krug. To isto radim i sa drugom jufkom, odnosno nastavljam motanje do ruba tepsije.

Pitu pomastiti maslacem ili uljem. Peći u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 30 minuta, a temperaturu nekih zadnjih desetak minuta možete i smanjiti na 200 stepeni ako pita počne previše tamniti.

Na kraju sirnicu izvadim iz rerne i prelijem vrhnjem za kuhanje.

Prijatno vam bilo!

Exit mobile version