Site icon olovka.info

Pita sirnica (zvrk) – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Pita sirnica

Pita sirnica

Za današnji recept pripremila sam vam način pripreme sirnice. Pita sirnica je, poslije bureka naravno, najomiljenija pita. Ja ju pravim na svoj način sa naglaskom na kvalitetnu pripremu jufke, a sve detaljno možete pogledati u načinu pripreme. Nadam se da će vam uspjeti odmah – prvi put, a da ćete poslije uživati u ukusu divne domaće sirnice.

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

Sirnica

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

J u f k a:

  • 500 gr brašna;

  • 2 kašike ulja;

  • 1 kašika soli;

  • voda oko 4oo ml.

F i l:

  • 1 mladi sir srednje veličine;

  • 100 gr kajmaka;

  • 2 jaja;

  • 4 kašike griza;

  • so.

NAČIN PRIPREME:

U posudu stavite prosijano brašno, dodate so, ulje i pola vode.

Rukom mijesite tijesto stalno dodajući po malo vodu. Zašto sam napisala „oko" 4oo ml vode? Razlog je taj što vam svako brašno ne upija jednaku količinu vode, pa, ako bi se recimo desilo da odmah dodate svu vodu, možda bi na kraju morali dodavati još brašna. Uglavnom, vi mijesite tijesto i kad dođete do trenutka da vam se tijesto odvaja od ruku i posude, postaje glatko, to bi trebalo da bude znak da ste dobro uradili. Obično, ako baš ne žurim, ja tijesto pokrijem nečim da nema vazduha i ostavim ga jedno pola sata pa i više da miruje, a onda ga podijelim na dva komada i na brašnu ga još izradim i formiram kako bi ga mogla kasnije razvijati. Na tijesto stavim tanki najlon, odozgo kuhinjsku krpu i ostavim opet na jedno pola sata da miruje. U slučaju da se odlučite razviti pitu na ovaj način, možda bi bilo dobro da tijesto podijelite na tri dijela, za tri manje jufke. To je za početak, a kasnije može i na dvije. Ocijeđeni mladi sir, 100 gr kajmaka, 2 jaja, 4 kašike griza i so pomiješati. Kad se tijesto za jufke malo "odmorilo" kreće priprema. Znači, jufku razvijate oklagijom kao i kad druge pite radite. Sad je premažete uljem i polako oko ruba jufke u krug stavljate fil. Kad ste to završili i jufka je malo odstojala, krenete lagano prema sebi povlačiti krajeve jufke i njime pokrivati fil, i tako u krug. Sav rad je dalje da rukama po malo uzimate jufku sa sirom, lagano povučete prema sebi i onda je malo zavrnete prema sredini. Možda izgleda komplikovano, ali vjerujte da nije. Poslije prvog iskustva ide to super. To stalno ponavljate dok nekoliko puta ne obiđete oko cijele jufke i formirate pitu. Jufka će ponegdje i malo pući, ali ni to nema veze. Jufku kroz sredinu podijelite nožem i taj ostatak jufke isto umotate. Dobićete puni krug i sad polako rukama ga razvucite (za sve imate slike). Jufku presijecite na jednom mjestu, sad je motate u kolutiće po želji. Na ovim malim možda ste primijetili da se kraj ne vidi. On se malo istanji rukom i podvije pod kolutić.

Poredajte ih u podmašćenu tepsiju, pomastite i pecite na 250 stepeni pola sata. Možete i zadnjih par minuta smanjiti toplotu.

Sirnica u principu voli dobro zagrijanu rernu na početku da se pita podigne. Pečenu premažite domaćim kiselim kajmakom ili vrhnjem za kuhanje.

Exit mobile version