Site icon olovka.info

PITA OD JABUKA – Iz moje kuhinje by Muki

Pita od jabuka

Pita od jabuka

Kad je pita od jabuka u pitanju, najčešće ju pravim od kupovne jufke. Skoro nikada je ne siječem na isti način, što ćete vidjeti iz priloženih slika. Jednostavno uživam da svaka naredna bude drugačija od prethodne.

Nekada sam agdu pravila od 800 gr šećera i 800 ml vode, međutim znatno sam smanjila količine za agdu. Prosto mi se više dopada da je ono sočna, a suha. Volim je i malo jače ispeći. Sve upute dalje u imate u receptu koji slijedi.

https://olovka.info/wp-content/uploads/2019/11/pita_od_jabuka_video.mp4

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

facebook.com/izmojekuhinje

PITA OD JABUKA

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • 500 grama jufke;

  • 2 kg jabuka;

  • ulje;

  • sok od jednog limuna;

  • 2 kašike cimeta.

A g d a:

  • 500 grama šećera;

  • 500 ml vode.

NAČIN PRIPREME:

Na početku skuhajte agdu. Kuhati je desetak minuta. Meni je agda dobra kad je malo između prstiju ljepljiva. Ostavite je da se ohladi.

Jabuke oguliti, izrendati, dodati cimet i sok od limuna. Po želji možete dodati i oraha. Podijelite ih na četiri dijela. Jufke podijelite isto na četiri dijela. Obično koristim one za baklavu jer ih ima više. Otprilike budu po četiri jufke za jedno motanje. Četiri jufke slažete jednu na drugu i između mastite uljem.

Na rub užeg dijela jufke stavite jabuke. Ako imaju previše soka malo ih ocijedite.

Kad ste to uradili, sad jufku zarolate kao u rolat i stavite u podmazanu tepsiju. Isto to uradite i sa ostalim jufkama. Više volim ako ima prostora da malo budu odvojene role jedna od druge.

Sad ih isijecite na komade po želji. Na mojim slikama imate više načina.

Premažite ih uljem i stavite u rernu koju ste zagrijali na 200 stepeni. Pitu obično pečem oko 40 minuta negdje između 180 i 200 stepeni. Bitno mi je da ima ovu malo tamniju boju.

Kad je pita pečena ostavite je par minuta da se prohladi i onda redom kutljačom zalite svaki komad po malo.

Exit mobile version