Site icon olovka.info

PET RAZLOGA ZBOG KOJIH SNSD POBJEĐUJE U DOBOJU FOTO/VIDEO

snsd doboj izbori 2022

Velika većina upućenih u dobojske političke prilike smatra da se poslije oktobarskih izbora ništa bitno neće promijeniti, te da će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i 2022. godine ubjedljivo trijumfovati u Doboju. Slična pravila važe i za ostale izborne jedinice u Republici Srpskoj (RS), a mi smo analizirali zbog čega SNSD u Doboju, tako ubjedljivo prednjači u odnosu na konkurenciju.

Pet je osnovnih razloga zbog kojih se volja građana neće promijeniti.

1. Rat u Ukrajini

Milorad Dodik i Vladimir Putin: Bliski lični odnosi

Rat u Ukrajini se posmatra kroz personifikaciju predsjednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Putin važi kao lični prijatelj Milorada Dodika, a Rusija kao velesila koja pruža kakvu-takvu zaštitu Republici Srpskoj.

Kako god to nekome zvučalo, nastupi Zelenskog doživljavaju se kao pokušaj unitarizacije Ukrajine kojoj se ruski segment protivi. Tu se povlači paralela sa stanjem u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Običan glasač rusku borbu smatra pravednom, a bliski odnosi Milorada Dodika i Vladimira Putina, samo pojačavaju taj osjećaj. Svaka promjena na političkoj sceni u oktobru, značila bi izdaju ruskih interesa – a glasači ne žele neizvjesnost. Zbog toga će svoj glas dati Miloradu Dodiku i SNSD-u.

2. Slabost opozicije

Opozicija u Doboju, vrlo je mršava. Nekoliko anonimusa pokušava da se progura na političku scenu ali većina mjesta već je rezervisana. Prosječan glasač nema pojma ko bi mogao biti alternativa vladajućem SNSD-u. Na pomen Partije demokratskog progresa, prva asocijacija su im Pero Bukejlović i Dragan Mikerević, za čije vladavine im nije bilo ništa bolje.

Srpska demokratska stranka (SDS) je davno integrisana u SNSD, a pokušaji nekih novih pokreta i mini-partija su, u glavama prosječnog Dobojlije, čisti egzibicionizam.

Doda li se tome činjenica da opozicija u Doboju nema vođu, da se njihov rad svodi na parkovske pokušaje animacije birača – opozicija je najzaslužnija što će doživjeti poraz i na ovim izborima.

3. Obren Petrović

Obren Petrović, predsjednik Gradskog odbora SNSD Doboj i poslanik u aktuelnom sazivu BiH parlamenta

Nesumnjivi lider koji važi za najboljeg stranačkog izvršnog operativca. U stanju je da istovremeno komunicira i sa stranim diplomatama i najobičnijim predstavnicima mjesnih zajednica. Kao bivši policajac, do tančina poznaje geografiju i ljude u gotovo svakom zaseoku. Dugogodišnje iskustvo u politici, naučilo ga je da ne ispušta konce iz svojih ruku.

Aktivan već od prvog svitanja, u stanju je da radi na “pet kanala”, a u predizbornoj kampanji taj broj se drastično povećava.

Ogroman broj njegovih saradnika funkcioniše kao dobro uvježban orkestar, a glasači su svjesni činjenice da ne daje prazna obećanja.

Čak i oni koji ga ne vole svjesni su da je on glavni razlog ubjedljive pobjede SNSD-a na predstojećim izborima.

4.  Srpska pravoslvna crkva

Mirko Nikolić, arhijerejski namjesnik dobojski i Boris Jerinić, dobojski gradonačelnik (SNSD)

Simbioza SNSD-a i Srpske pravoslavne crkve (SPC) traje poprilično dugo. Od najviših do najnižih nivoa. Približavanje SPC-u shvaćeno je kao približavanje Nebeskom Ocu koji može pripomoći i na izborima.

SNSD je prepoznao da je jedna od tajni uspjeha i podrška crkvenih velikodostojnika, zbog čega su izgradili jake veze sa njima.

Na svim važnijim molitvama, vjerskim praznicima i slavama – pojavljuju se i lideri SNSD-a, što ih čini još sigurnijim pobjednicima izbora. Kada pred oltarom vide vođe SNSD-a, poistovjećuju taj prizor sa duhovnim utočištem i zaštitnicima koji su sa njima.

Dobri odnosi sa SPC nesumnjivo su jedan od razloga briljantnog uspjeha SNSD-a u Doboju.

5. Infrastruktura SNSD-a

Iako je pojam “stranačka infrastruktura” poprilično maglovit, niko kao SNSD nema izgrađenu stranačku infrastrukturu koja se proširila u svako naselje, selo ili stambenu četvrt.

Ako se pod stranačkom infrastrukturom smatra brojnost članstva ili ključni ljudi koji donose odluke, na nižim partijskim nivoima – onda dobojski SNSD nema konkurenciju.

Već profilisana imena iz stranke, funkcionišu po jasno definisanoj komandnoj liniji, uz formalne konsultacije sa članovima na nižem nivou.

Snažna partijska infrastruktura, gura ih na pobjedničko postolje, a dugogodišnje iskustvo na vlasti samo im olakšava posao.

Čak i da obustave kampanju u vrijeme zvanične predizborne kampanje – SNSD bi bio pobjednik izbora u Doboju. Neki će reći da je to fenomen, a neki da je to plod dugogodišnjeg vještog rada.

olovka.info

Exit mobile version