Site icon olovka.info

Pekmez od drenjaka – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

pekmez od drenjaka

pekmez od drenjaka

Može li se reći da je pekmez kao svila? Ma može, naravno. Pa pogledajte slike u galeriji ovog teksta i kakav sjaj pekmez ima… Na početku sam se i sama pitala šta mi bi da se odlučim da ga pravim. Zar naše drage nene ili bake nisu mogle izmisliti lakši ili jednostavniji recept, ali kad sam na kraju vidjela kako sam dobila krasan, zdrav i ukusan pekmez nimalo mi nije bilo žao mog uloženog truda…

Drage moje i dragi moji, pripremite se za ovaj baš poseban događaj. Sve što vas čeka je tri sata “slatkog mučenja” sa drvenom kašikom. Znači, drvenu kašiku u ruke i mutite u jednom pravcu dok ne dođete do predivnog pekmeza i slobodno se upitajte “šta mi bi”, ali nastavite mutiti. I još nešto jako bitno. Zaboravite na mikser, jer će se korištenjem miksera sve pretvoriti u pjenu, a to nije ono što trebate dobiti.

Sad mile moje pustite vašu omiljenu muziku i mutite, mutite i mutite, dok ne izmutite. Zahtjevno jeste, ali ćete biti zadovoljni i pekmezom i svojim radom….

olovka info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

Pekmez od drenjaka

Odštampaj
Vrijeme pripreme:
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  1. Zreli drenjci  - 2 kg;

  2. Šećer  - po potrebi.

NAČIN PRIPREME:

Drage moje i dragi moji, pripremite se za ovaj baš poseban događaj. Sve što vas čeka je tri sata "slatkog mučenja" sa drvenom kašikom. Znači, drvenu kašiku u ruke i mutite u jednom pravcu dok ne dođete do predivnog pekmeza i slobodno se upitajte “šta mi bi”, ali nastavite mutiti. I još nešto jako bitno. Zaboravite na mikser, jer će se korištenjem miksera sve pretvoriti u pjenu, a to nije ono što trebate dobiti.

Način pripreme: Drenjke operete i onda ih ispasirate kroz pasirku za drenjke da uklonite košpice. Izvagate koliko tačno ima pasiranih drenjaka, od ove količine ja sam dobila 1150 grama pasiranih drenjaka i na to se doda tačno 1150 grama šećera, znači omjer 1:1.

NAPOMENA

Još jednom jako bitna napomena! Nikako ne koristite mikser, jer će sve pretvoriti u pjenu, a to nije ono što trebate dobiti pa recept time i gubi osnovnu svrhu.

Exit mobile version