Site icon olovka.info

Ostlundovim ‘Trouglom tuge’ počinje 28. Sarajevo Film Festival

mads mikkelsen

Na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu koji će trajati od 12. do 19. avgusta, biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade će se takmičiti 51 film.

Prikazivanjem filma Trougao tuge, Rubena Ostlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu, večeras će zvanično biti otvorena najveća regionalna filmska smotra – 28. Sarajevo Film Festival.

Festivalska atmosfera se već može osjetiti na ulicama grada Sarajeva. Ispred Narodnog pozorišta u toku su posljednje pripreme za početak 28. izdanja SFF-a, a festivalski trg i ove godine krasi tradicionalni bosanski ćilim.

Na ovogodišnjem festivalu koji će trajati od 12. do 19. augusta, bit će prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, a za Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film, piše Anadolija.

Dio programa i ove godine će biti održan u Ljetnom kinu Stari Grad – na Trgu Prve brigade policije Stari Grad, preko puta sarajevske Vijećnice. Takođe, Sarajevo Film Festival treću godinu dolazi u Mostar. Filmovi iz programa 28. Sarajevo Film Festivala biće prikazivani u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar (plato Plaza Centra) te u kinu Cineplexx Plaza Mostar.

Organizatori su naveli kako je veliko zanimanje publike za programe 28. Sarajevo Film Festivala. Prodaja ulaznica na glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počela je 8. avgusta.

Na najvećoj lokaciji Sarajevo Film Festivala, u Ljetnom kinu Coca-Cola, podignuto je najveće filmsko platno u regiji.

Mikkelsen i Eisenberg među gostima

Program Open Air ove godine, uz film otvaranja Trougao tuge Rubena Ostlunda, donosi i filmove As u rukavu Paula Josepha Schradera, Lov Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, Good luck to you, Leo Grande Sopphie Hyde, Nakon što spasiš svijet Jessea Eisenberga, Tori i Lokita Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, Zalazak sunca Michela Franca.

Festival 19. augusta zatvara svjetska premijera filma Praznik rada Pjera Žalice, koji će takođe biti prikazan u Open Air programu.

Američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominovan za Oscara, bit će počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala. Sarajevo Film Festival će 15. avgusta odati počast Eisenbergu dodjelom priznanja Počasno srce Sarajeva, uoči projekcije filma Nakon što spasiš svijet, njegovog rediteljskog dugometražnog prvenca, u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Takođe, danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, a 14. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film Lov, u kojem igra glavnu ulogu.

Mikkelsenu će prije projekcije filma također biti uručeno Počasno srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je to priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu 2020. godine, kojem, zbog okolnosti izazvanih pandemijom, nije mogao prisustvovati.

/AGENCIJE/

Exit mobile version