Site icon olovka.info

Okolić: Opstruiše se pronalazak tijela nestalih Srba

mirko okolić doboj

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić ukazao je da se opstruiše pronalazak tijela 129 Srba nestalih na području Vozuće i Ozrena, koja njihove porodice traže već 26 godina.

Okolić smatra da u BiH do pomirenja može doći samo kompromisom, što podrazumijeva da se porodicama omogući da dođu do tijela svojih najmilijih.

“Ovdje je problem druge prirode. Da je tehnički da se ne zna gdje su tijela, to bi se moglo i svatiti, ali ovdje pored mnogobrojnih svjedoka i izvještaja očito vidi da je u pitanju opstrukcija”, naveo je Okolić.

On je upozorio da takve opstrukcije nikuda ne vode i da nisu korektne, ni svrsishodne.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević poručio je da pojedinci i institucije ne treba i ne smiju stati u traganju tijela nestalih Srba, sve dok se i posljednja kost ne pronađe i dostojanstveno sahrani.

Savo Stojčić iz Gornjih Smrtića u Prnjavoru, izgubio je sina u Stogu, čije je tijelo razmijeljeno 1994. godine.

On je naveo da ove godine prvi put dolazi na mjesto stradanja dvadesetdevetogodišnjeg sina i da ga srce boli.

LJubiša Blagojević je sa svega 16 godina protjeran iz rodne Svinjašnice, u kojoj je prije rata bilo oko 200 domaćinstava, a danas svega jedan povratnik.

On je rekao da nema prostora govoriti ni planirati o povratku u rodni kraj, jer, kako ističe, i ono što se uspije obnoviti ili izgraditi bude predmet devastacije ili krađe.

Protojerej-stavrofor Zoran Živković je pred Spomen-krstom u porti Crkve Svetog Đorđa u mjestu Stog u Zavidovićima služio parastos stradalim Srbima.

Kod spomen-krsta vijence su položili ispred institucija Republike Srpske savjetnik u Vladi Stjepan Macanović, u ime zajedničkih institucija zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić.

Vijence su položili i predstavnici Zavičajnog udruženja “Zavidovićana” iz Doboja, Policijske uprave Doboj, opština Doboj, Srbac, Petrovo, Modriča, Vukosavlje, boračkih organizacija iz Petrova i Srpca, Udruženja “Peti odred specijalne brigade policije” iz Doboja, “Veterani Republike Srpske”.

Vijence su položili predstavnici Koordinacije delegacija udruženja izbjeglica iz Beograda, te pripadnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u Federaciji BiH danas je završen marš “Stazom egzodusa 2021” na kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima “Uragan”, “Farz” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992. godine. 

(SRNA)

Exit mobile version