Site icon olovka.info

Odličan vimbldonski žrijeb za Đokovića, Alkarasu mnogo teže

novak đoković vimbldon 2023 žrijeb

Da, znamo da ne mora ništa da znači, ali ipak se nacrtamo kao blesavi pred start svakog grend slem žrijeba i poslije do početka turnira vijećamo, kalkulišemo i spekulišemo kako su naši favoriti prošli.

Novak Đoković juri osmu vimbldonsku titulu, na putu ima poneka mina, ali opšti utisak jeste da je prošao – taman po mjeri, pogotovo u poređenju sa prvim nosiocem Karlosom Alkarazom.

Počinje Novak od Pedra Kaćina, klasičnog šljakaša koji ne bi trebalo da bude problem i dobro je došao za prvo kolo – jeste da Novak često ne igra pripremne turnire pred Vimbldon, ali neka prva runda bude mirna.

Već druga runda donosi nešto komplikovaniji posao – Džordana Tompsona ili Brendona Nakašimu. Tompsonu je trava omiljeni dio sezone i igrao je finale Hertogenboša. Nakašima je prošle sezone dotjerao Kirjosa do pet setova u četvrtom kolu, ali je ove sezone u vrlo lošoj formi.

Prvi projektovani nosilac na Novakovom putu je Tomas Ečeveri, ali pitanje je hoće li on doći dotle na travi, u drugom kolu ga čeka ili udarač Rusuvuori ili Vavrinka.

U četvrtoj rundi Muzeti ili Hurkač, s tim što Poljak na travi ima znatno veće šanse. Novaka je još 2019. godine namučio i uzeo mu set na Vimbldonu, prije dvije godine je igrao polufinale, i generalno trava Hurkačove vrline ističe u prvi plan. Hubert ima velike oscilacije, ali se na Vimbldonu osjeća komforno – prošle godine jeste ispao u prvoj rundi, ali je naletio na nezgodnog Kresija i imao je pritisak da odbrani mnogo bodova.

Projektovani Đokovićev suparnik u četvrtfinalu je Andrej Rubljov, s kojim na takvoj, grend slem pozornici nikad Novak nije imao problema, a još manje će to biti slučaj na travi. Zapravo je taj dio žreba potpuno je otvoren – Kirjos, koji de fakto nije igrao od starta godine i u prvom kolu ga čeka Gofan, Bublik za kojeg je veliko pitanje može li da održi kontinuitet poslije titule u Haleu (i to na tri dobijena seta, nezgodno prvo kolo – Mekdonald), Ože-Alijasim koji je potpuno van forme… Možda tu naleti i neko neočekivan.

Kasper Rud se nije baš temeljno spremao za Vimbldon, trava mu nikad nije bila jača strana, tako da svi gledaju ka Janiku Sineru kao Đokovićevom projektovanom protivniku u polufinalu. Italijan je prošle godine vodio 2-0 protiv Novaka u četvrtfinalu, ali ove se često muči sa malim povredama i samopouzdanje mu je krhko.

Odličan žrijeb za Novaka Đokovića na ovogodišnjem Vimbldonu

U toj četvrtini žreba još najozbiljnije djeluje Tejlor Fric, mada ni on ne blista u posljednje vrijeme, a tu su i Bautista Agut, Šapovalov, Ćorić… Niko ko uliva strah u ovom trenutku, mada su i Roberto i Denis imali svoje zvjezdane trenutke i polufinala na Vimbldonu.

Alkarazova polovina krcata je onima koje većina vidi kao kandidate za dobar rezultat.

U drugoj rundi Karlitosa čeka Rinderkneš, kojeg je jedva pobijedio na Kvinsu, a u trećoj ga vjerovatno čeka Nikolas Đari – Čileanac igra odlično ove sezone, a servis i forhend oružja su mu na bilo kojoj podlozi.

Zverev ili De Minor su potencijalni Alkarazovi rivali u osmini finala, Rune ili Tijafo četvrtfinale, mada tu ima još nekoliko momaka koji umiju na travi poput Dimitrova. I Beretinija da spomenemo reda radi, mada je on trenutno u slobodnom padu.

Potencijalni Alkarazov protivnik u polufinalu je takođe u magli. Medvedev i Cicipas su trenutno daleko od ljudi koji izazivaju strahopoštovanje, a već u drugoj rundi čekaju ih nezgodni rivali – Danila Manarino, koji ga je nedavno pobijedio, a Cicipasa silno motivisani Mari.

To je vjerovatno i najotvorenija četvrtina – svi bi kao mogli, ali nad svakim stoji znak pitanja: prošlogodišnji polufinalista Nori, koji nije baš na maksimumu samopouzdanja, tek oporavljeni Korda, nedovoljno iskusni Šelton, Tomi Pol koji nije nadgradio sjajni Melburn… Možda Fransisko Serundolo tu može da bude “dark horse”, što bi rekli na engleskom.

Namješta se tako da mnogo iznenađenja ne bi bilo iznenađenje, a Đoković je ubjedljivo prvi favorit. Dovoljno je iskusan da ga to ne uljuljka, ali i da mu ne predstavlja pretjeran pritisak – u traženju te ravnoteže Novak će tražiti i put do osme vimbldonske titule.

Cio žreb za Vimbldon pronađite OVDJE.

Foto: Profimedia

/Saša Ozmo, sportklub.rs/

Exit mobile version