Site icon olovka.info

Odbojkašice Italije šampionke Evrope, Srbiji srebro

odbojkašice italije

Odbojkašice Italije postala su prvakinje Evrope nakon što su večeras u Beogradu u finalu Evropskog prvenstva pobijedile domaću selekciju Srbije rezultatom 3:1, po setovima 24:26, 25:22, 25:19, 25:11.

Do evropskog zlata predvodila ih je Paola Egonu sa 29 poena, dok je Mirijam Sila pomogla sa 20.

Predvođene sjajnom Tijanom Bošković, Srbija je dobro otvorila finale i povela u prvom setu. Vjetar u leđa im je dala publika budući da se u beogradskoj Areni skupilo 20.000 gledatelja, što je apsolutni rekord evropskih prvenstva.

Ipak, Italijanke se vraćaju u drugom setu. Nakon žestoke borbe presudan je bio kraj seta kada je Italija napravila seriju 5:0 što je bilo dovoljno da dođu do izjednačenja.

Pokušavala se Srbija oporaviti u trećem setu, ali su Italijanke bile u velikom naletu, te su iskoristivši drugu set-loptu došli do preokreta i na korak do titule.

Domaća selekcija se potpuno raspala i Italija je bez problema osvojila treći set pa je slavlje moglo početi jer su se okitile titulom prvakinja Evrope.

Srbija je večerašnjim porazom prekinula veliku dominaciju u ženskoj odbojci budući da su na posljednja dva evropska prvenstva (2017. i 2019.) osvojile zlato.

Italiji je ovo treća titula prvakinja Evrope, a prva nakon 2009. godine. S druge strane, Srbija ostaje takođe na tri titule.

Podsjetimo, reprezentacija BiH je također učestvovala na ovom Evropskom prvenstvu, ali je takmičenje okončala u grupama. Na kraju su zauzele 19. mjesto.

Exit mobile version