Site icon olovka.info

Obilježeno 50 godina od male mature prve generacije učenika FOTO

Prva generacija učenika dobojske Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” (nekada “Narodnih heroja”) obilježila je danas 50 godina od proslave male mature.

Susret generacije 1964/72. godine organizovala je đak ove škole Biljana Pavlović koja je novinarima rekla da je danas uspjela okupiti oko petnaestak učenika prve generacije ove škole, od ukupno četiri tadašnja razreda, koji su došli i iz Švajcarske, Norveške, Austrije, Hrvatske.

Pavlovićeva je navela da neke od njih vidi i prvi put nakon 50 godina, a za organizovanje susreta, na kojem je radila oko godinu dana, veliku zahvalnost izrazila je sadašnjem direktoru škole Ljubiši Blagojeviću koji je ustupio školske knjige iz tog perioda kako bi došla do imena drugara od kojih je mnoge i zaboravila.

“Nismo bili razred koji je pravio probleme. Bili smo standardno nestašni”, navela je Pavlovićeva.

Susret generacije započeo je prozivkom u učionici ove škole, koja danas nosi broj 19, učitelja Likovne umjetnosti Drage Handanovića /84/ koji je evocirao uspomene na nekadašnje nastavnike i okolnosti tokom izvođenja nastave.

Handanoviću je tom prilikom uručen i poklon povodom njegovog jučerašnjeg rođendana.

Jadranka Bradašević, koja živi u Oslu, rekla je da je na susret došla prešavši oko 2.100 kilometara tokom trodnevnog putovanja automobilom iz Norveške do Doboja.

“Nisam sve prepoznala, ali Ljilju, Sabahetu i Marka sam prepoznala”, navela je Bradaševićeva, koja je susret generacije iskoristila za prisjećanje na nekadašnje školske dane.

Marko Andrijanić je rekao da se nekada rado dolazilo u školu i da se rado prisjećaju onih najstrožih profesora, za koje kaže da su ih i naučili životu.

“I danas od profesora Vagnera znam o fotosintezi, a oni koji su bili blagi, nažalost nekim nismo ni imena upamtili”, izjavio je Andrijanić, istakavši da je tadašnje generacije ulica pozitivno odgajala, a komšije naveo kao korektivni element njihovim nestašlucima.

Prisjećajući se školskih zgoda Zlatko Žakula je ukazao na običaj nekadašnjeg nastavnika hemije Vagnera koji je šibom po dlanu kažnjavao učenike koji nisu znali odgovor na postavljeno pitanje.

“Dolazi on /Vagner/ do jednog, sada pokojnog, koji pruža ruku prije, a ovaj nije mu postavio ni pitanje. Kaže on /Vagner/ njemu `ti si budala, a ja budale ne udaram. Sjedi`”, naveo je Žakula.

Direktor Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Ljubiša Blagojević poručio je da stoji na raspolaganju svim nekadašnjim učenicima ove škole, istakavši da je prijatno iznenađen inicijativom o proslavi 50 godina od male mature i da je organizatoru stavio na raspolaganje resurse ove škole.

/SRNA/

Exit mobile version