Site icon olovka.info

Novi detalji u vezi sa zapljenom više od tone kokaina u Crnoj Gori

kokain crna gora

Kontejner s bananama u kojem je bio kokain vrijedan oko stotinu miliona evra u barsku luku stigao je 24. avgusta, tri sata posle ponoći, brodom “MSC Charlotte” koji je prethodno svraćao u luku Kopar.

MSC Charlotte je mali – fider brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem.

Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja, prenose Vijesti.

Teretnjak u kojem su smještene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gdje su 26. avgusta uveče uhapšeni otac i kćerka B. K. (66) i M. K. (27), u čijem magacinu su istovarene banane i kokain.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Oboje su pred policijom negirali umješnost u šverc kokaina. Nakon saslušanja u VDT-u određeno im je zadržavanje do 72 časa. Za ostalim osumnjičenim policija traga.

U akciji koja je rezultirala istorijskom zaplenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbjednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Sagovornik “Vijesti” uključen u istragu ispričao je da su inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podijelili operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora – da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu smještenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA.

Šverceri su upali u zamku – vozač kamiona drogu je odvezao u magacin B. K. i M. K., u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta.

Iz Uprave policije juče su saopštili da je u toj akciji, kodnog naziva “187” zaplenjeno 1.205 pakovanja kokaina, ukupne težine preko tone.

Portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da je zaplenjeno 1.400 kilograma kokaina.

Medenica je objasnila da im je Uprava policije juče podnijela krivičnu prijavu protiv B. K. i M. K. – zbog krivičnog dijela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Prema podacima iz istrage, krijumčari droge kilogram kokaina “na veliko” prodaju oko 30.000 evra, a na ulici dostiže vrijednost do 100.000 evra po kilogramu, u zavisnosti od čistoće. Ovom zapljenom policija je narko-tržište ostavila bez zarade veće od stotinu miliona evra.

Inspektori u saradnji s međunarodnim partnerima utvrđuju gdje je kokain utovaren i ko je naručiocima iz Crne Gore spakovao skupocjeni bijeli prah s bananama.

Zbog tog tovara juče i u noći između četvrtka i petka saslušano je više osoba, ali su lisice na ruke stavljene samo B. K. i M. K..

B. K., u čijem magacinu je zaplijenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma “San Francisco”, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju.

Biznis s uvozom voća razvio je tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat otet je ispred novosadskog hotela “Džet-set”, a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a brat B. K. je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan.

Prema saznanjima “Vijesti”, B. K. i njegova ćerka istovremeno su i državljani Srbije, a i u toj državi njihove firme bave se uvozom južnog voća.

Iako barska luka decenijama slovi za jedno od čvorišta distribucije kokaina, tačnije tačku kroz koju ta droga prolazi, u prethodnom periodu ukupno nije zaplenjeno 1,4 tone koliko u posljednjoj akciji Uprave policije, Uprave prihoda i carina i Višeg tužilaštva u Podgorici.

Tokom prošle decenije, za nepune četiri godine u Luci Bar zaplenjeno je oko 350 kilograma kokaina u više odvojenih akcija, ali niko od crnogorskih državljana nije uhapšen zbog toga, niti je utvrđeno kome je droga bila namijenjena.

Prije posljednje akcije, koja je rekordna i na Balkanu, najskupocjeniji tovar bio je onaj od 250 kilograma kokaina, koji je pronađen 4. juna 2014. godine.

Godinu i po nakon zaplene 250 kilograma kokaina, u Bar je, u kontejneru punom džakova kafe dopremljenom iz Brazila, stiglo 33,4 kilograma kokaina. I tu pošiljku otkrili su carinici, a istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negdje na putu između Brazila i Crne Gore. Tada su nezvanično kazali da je kokain pronađen na vrhu džakova kafe i da nije bio sakriven.

Sredinom juna 2018. godine, u kontejneru s bananama carinici su otkrili 32 pakovanja kokaina u kontejnerskom djelu barske luke. Slična količina zaplijenjena je i u martu 2019. godine.

Exit mobile version