Site icon olovka.info

NJEMAČKE RADNE VIZE: Promjena pravila za stanovnike sa Zapadnog Balkana, uvode “viznu lutriju”

njemačke radne vize

Njemačke vlasti su najavile da će zbog izuzetno velike potražnje za rasporedom zahtjeva za vizu za zapošljavanje u skladu sa Uredbom o Zapadnom Balkanu, postojeća pravila biti ažurirana.

Prema poslednjem ažuriranju Njemačke ambasade, biće usvojena nova pravila u vezi sa procedurom imenovanja jer broj prijava premašuje broj rasporeda koji su trenutno dostupni, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Stoga, kako bi se osigurale jednake mogućnosti za raspored prijava za sve državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, njemačke vlasti su objavile da će se od početka decembra 2021. uvesti ”mjesečnu lutriju”.

To znači da će svi moći da podnesu prijavu. Međutim, samo srećnici će moći da zakažu termin. Osobe koje žele da zakažu termin za vizu moći će to da urade od  1. decembra, do 17. decembra, korištenjem onlajn sistema.

„Zainteresovana lica će do 17. decembra u 12.00 časova, putem onlajn sistema zakazivanja rasporeda prijava ambasade, imati priliku da iskažu interesovanje za proceduru žrijebanja”, naveli su iz Ambasade Njemačke.

Štaviše, isti izvor je otkrio da će odabrani aplikanti koji se prijave tokom gore navedenog perioda dobiti raspored prijava za januar ili početak februara 2021.

U vezi sa odabirom aplikanata, iz Ambasade su objasnili da će proceduru žrijebanja sprovoditi Savezno ministarstvo inostranih poslova u Berlinu pod nadzorom.

Pored toga, u istom saopštenju, Ambasada Njemačke se postarala da istakne da podnosiocima zahteva nije dozvoljeno da se registruju više puta, mijenjaju prijave ili prenose svoj raspored na drugu osobu.

Osim toga, istaknuto je da ranija registracija nema prednost u odnosu na kasniju registraciju, a angažovanje trećih lica nije neophodno.

„Ambasada ne zakazuje dodatne sastanke, pa vas molimo da odustanete od ove vrste zahtjeva“, dodala je Ambasada.

Trenutno su sve zemlje zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija – na njemačkoj listi visokorizičnih zemalja.

Na osnovu trenutnih pravila za ulazak koje ima Njemačka, putnici iz ovih zemalja moraju da popune digitalni formular za ulazak (einreisanmeldung) i ostanu u samoizolaciji deset dana po dolasku.

Bez obzira na to, oni koji su vakcinisani priznatom vakcinom, kao i oni koji imaju važeći sertifikat o oporavku, mogu preskočiti uslov karantina.

(TSD)

Exit mobile version