Site icon olovka.info

Nema ništa od pomjeranja roka za plaćanje PDV: UIO BiH obrazložila zbog čega je protiv

poskupljenje cigareta u bih

Povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM je neupitno, ali nema ništa od pomjeranja roka za podnošenja PDV prijava sa 10. dana u mjesecu za kraj mjeseca.

Takav ishod izmjena Zakona o PDV BiH treba očekivati na idućoj sjednici Predstavničkog doma BiH nakon što je stiglo mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, institucije koja prikuplja 80 odsto novca za budžete na svim nivoima BiH.

Prijedlog izmjena Zakona o PDV, na inicijativu poslanika SDS Mladena Bosića i Darka Babalja, usvojen je u prvom čitanju na protekloj sjednici. Kako je rečeno, na taj način se pomaže privredi, naročito malim preduzetnicima.

FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Postojeće zakonsko rješenje ne ostavlja dovoljno vremena poreskim obveznicima za podnošenje predmetnih prijava, a radnici u knjigovodstvu su stavljeni pod veliki pritisak zbog tako kratkog roka. Razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM je očigledna potreba s obzirom na inflatorna kretanja i povećanje cijena roba i usluga u proteklom vremenskom periodu, kao i u predviđanju ekonomskih kretanja za naredni period – naveli su u obrazloženju.

Tada je usvojen i zaključak kojim se UIO poziva da dostavi mišljenje na ovaj i svaki drugi pokušaj mijenjanja zakona o PDV. I stigao je. Piše da predlagači zakona nisu konsultovali Upravni odbor UIO, a da je, prema Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja, jedino UO UIO nadležan da pokrene izmjene propisa o indirektnim porezima.

Ali, i da se to zanemari, UIO u mišljenju ističe ostale zamjerke zbog kojih ovakav zakon nije prihvatljiv sa stanovišta fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti BiH.

Pomjeranje roka za naplatu prihoda, uz istovremenu nespornu obavezu UIO u vezi sa povratom PDV obveznicima, znači da bi stabilnost i blagovremenost naplate javnih prihoda mogla biti ugrožena. Prijedlogom da se rok za podnošenje prijava sa 10. u mjesecu pomjeri za kraj mjeseca zanemaruje se to da se na taj način pomjera i rok za plaćanje PDV. Usvajanjem ovog prijedloga došlo bi do značajnog pomjeranja (odgode) u naplati javnih prihoda, a kako odredba koja se odnosi na povrat PDV obveznicima ostaje nepromijenjena, to bi povrat PDV i dalje bio 30 dana od dana podnošenja prijave. Kako podaci pokazuju, ovi obveznici podnose prijave za povrat i prije 10. u mjesecu, te time i dobijaju povrat ranije. Ovakav disbalans bi mogao dovesti do otežanog izvršenja zakonske obaveze povrata PDV obveznicima – navodi se u mišljenju UIO koga potpisuje direktor Zoran Tegeltija.

Jedan od predlagača izmjena zakona, Darko Babalj, nije želio da komentariše stav UIO.

Napišite šta god hoćete i recite da sam to ja rekao – rekao nam je Babalj.

Ostala mišljenja

Zakonodavno pravni sektor PS BiH nije imao zamjerki na predložene izmjene Zakona o PDV, kao ni Ustavnopravna komisija i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH. Komisija za finansije i budžet, uz pet glasova „za“ i dva „suzdržana“, uputila je zakon u dalju proceduru, a Direkcija za evropske integracije je navela da ova materija nije regulisana pravnom tekovinom EU i da nema potrebe za usklađivanjem.

/SrpskaInfo/

Exit mobile version