Site icon olovka.info

Muslimani slave Ramazanski Bajram: Bajram šerif mubarek olsun

muslimani slave ramazanski bajram

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram koji traje tri dana. Ramazanski bajram obilježava kraj ramazana, mjeseca posta.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice. Običaj je i da se članovi uže porodice okupe kod roditelja na zajedničkom bajramskom ručku. 

Foto: Fena | Muslimani slave Ramazanski Bajram: Bajram šerif mubarek olsun

Neizostavna poslastica bajramske sofre su baklava i halva, a nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni. Djeca se uglavnom daruju slatkišima ili novcem, bajram-bankom.

Praznik se ove godine obilježava u sjenci epidemije korona virusa, koja je vjernicima nametnula mnoga ograničenja, čak i u dane bajramskog slavlja.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je uz čestitke i dobre želje, vjernike ranije upozorio da se pridržavaju svih mjera zaštite i preporuka nadležnih organa.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović

Vjernici su pozvani da jutarnju prazničnu molitvu, sabah-namaz, klanjaju u kućama, a da u džamije dođu 15 minuta prije bajram-namaza. U slučaju da se džamije popune, preporučeno je da se molitva obavlja na prostoru oko džamije.

Vjernici iz rizičnih grupa upozoreni su da ne dolaze u džamije, a svim vjernicima je poručeno da se prilikom čestitanja “suzdrže od fizičkog kontakta” i da izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja u džamijama i prostorima oko džamija.

Iz Kancelarije reisa Kavazovića uoči praznika je saopšteno da zbog korona virusa ove godine neće biti organizovaan tradicionalni bajramski prijem, niti čestitanje u salonu Kancelarije.

Brojni zvaničnici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, uključujući i predsjednicu RS Želju Cvijanović  i članove Predsjedništva BiH čestitali su Ramazanski bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim građanima islamske vjeroispovjesti, uz nadu da će ovaj praznik biti prilika za razvijanje dobrih odnosa i tolerancije u BiH.

Izvori: oslobodjenje.ba, nezavisne.com, srpskainfo.com

Exit mobile version