Site icon olovka.info

MUSAKA SA KROMPIROM – Iz moje kuhinje by Muki

Musaka sa krompirom

Musaka sa krompirom7

Danas je za vas na redu musaka. Musaka je još jedno jelo koje se kod nas već smatra tradicionalnim i uobičajenim. Kao i mnoga druga jela, i musaka ima svoje mnogobrojne varijante i pravi se u mnogim kombinacijama sastojaka….

Ovaj put sam odlučila za najklasičniju varijantu musake – musaka sa krompirom. Ako slijedite uputstva za pripremu i koristite kvalitetne sastojke, bude jako ukusna. Recept i sastojci su navedeni, pa probajte i uživajte…

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

facebook.com/izmojekuhinje

Musaka sa krompirom

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • 2 manje glavice crvenog luka;

  • 500 grama mljevenog mesa;

  • začini;

  • 1,5 kg krompira;

  • maslac ili ulje;

  • 3 jaja;

  • 1 šolja mlijeka;

  • vrhnje za kuhanje.

NAČIN PRIPREME:

Isijecite dvije manje glavice luka i malo ih propržite na ulju.

Nakon toga dodajte 500 grama mljevenog mesa i kratko dinstajte, tek toliko da meso promijeni boju. Dodajte začine - začin od sušenog povrća, biber, kajanski biber...

Krompir ogulite pa isijecite na ploške i posolite. Složite u vatrostalnu zdjelu redom krompir - meso, krompir - meso i završite slojem krompira. Na kraju malo pomastite musaku. Možete je prekriti pek papirom ako posuda nema poklopac i stavite da se peče. Kad krompir omekša, skinite papir da krompir malo porumeni.

Umutite troje jaja, dodajte jednu šolju mlijeka, prelijte preko krompira i još na kratko vratite u rernu.

Kad ga izvadite iz rerne premažite ga vrhnjem za kuhanje i to bi bilo to.

Prijatno vam bilo!

NAPOMENA

Musaka (grč. μουσακάς; rum. musaca; tur. musakka; arap. مسقعة‎) je tradicionalno jelo od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se smatra da je musaka izvorno grčko jelo. Grčka musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog ovčijeg mesa i paradajza. Sve je preliveno bijelim umakom i pečeno u pećnici. U bosanskoj, srpskoj, bugarskoj i rumunskoj kuhinji, musaka se uglavnom pravi s krompirom umjesto patlidžana koji se zalije umućenim jajima umjesto bijelim umakom. Bijeli umak je na bazi maslaca i brašna koji se razrijedi mlijekom ili kiselom pavlakom.

Exit mobile version