Site icon olovka.info

Može li optužnica Okružnog tužilaštva u Doboju zaista rasvijetliti pogibiju porodice Đedovac na putnom prelazu u Stanovima?

Pogibija porodice đedovac

Pogibija porodice đedovac

Tokom 2017. i 2018. godine, prema podacima Željeznica FBiH i RS,  u željezničkim nesrećama u BiH poginulo je 27 osoba. Najčešće se događaju na bolje i slabije obilježenim pružnim prelazima. Među najtežim je nesreća koja se dogodila u okolini Doboja kada je u sudaru teretnog voza i putničkog automobila poginula cijela porodica. Taj slučaj predmet je optužnice Okružnog tužilaštva koju je nedavno potvrdio Osnovni sud u Doboju.

Zvučni signal, koji podsjeća i na otkucaje starog zidnog sata,  upozorava na nailazak voza preko prelaza gdje se cesta, kojom se dolazi u naselje Stanovi, ukršta sa prugom Banjaluka – Doboj.

Na metalnom stubu, pred samim prelazom preko kolosijeka, približavanje željezničkih vozila najavljuju i bljeskajuća crvena svjetla ispod „Andrijinog krsta“.

Andrijin krst je znak opasnosti kojim se obilježava mjesto gdje cesta prelazi preko pruge i znači obavezno zaustavljanje.

Pored signalnih uređaja, koji su postavljeni s obje strane putnog prelaza, ova zona pokrivena je i video nadzorom.

Naspram bandere sa znakom o ograničenju dozvoljene brzine kretanja vozila na deset kilometara na sat nalazi se spomen-ploča, izrađena od crnog kamena i pričvršćena na čeličnoj konstrukciji sa betonskim postoljem, koja podsjeća na tragičnu pogibiju četveročlane porodice Đedovac na pružnom prelazu u Stanovima.

Spomen ploča na pružnom prelazu u Stanovima

Roditelji i dvije kćerke stradali su sredinom marta 2017,  kada je u njihov automobil udario teretni voz koji je prevozio sirovinu iz rudnika Ljubija kod Prijedora u zenički „Arcelor Mittal“.

U to vrijeme ovdje nisu bili instalirani zvučni i svjetlosni uređaji. Ta signalizacija je postavljena godinu dana kasnije – tokom 2018-te.

Podsjetimo da su postavljanje dodatne signalizacije na putnom prelazu predstavnici mjesne zajednice Stanovi i lokalni stanovnici tražili prije tragične pogibije četveročlane porodice Đedovac.

„Željeznica je znala da ovo glavni ulaz u selo. Selo ima preko 300 kuća. Nisu htjeli da postave nikakva svjetleća ni zvučna obavještenja. Sedam udesa je ovdje bilo u roku od dvije godine. To znači da nešto ne štima“, kazao je dan poslije najteže nesreće na ovom pružnom prelazu, mještanin Zlatko Popović.

Putni prelaz u Stanovima, mart 2017.

„Mislim da se zahtjev slao neka tri puta i Željeznicama i nadležnim organizacijama koje su zadužene da se izvrši obezbjeđenje tog putnog prelaza. Po tom pitanju, međutim, ništa nije urađeno“ pričao je tada Dragan Bosić, predstavnik mjesne zajednice Stanovi.

Na licu mjesta nakon teškog sudara bio je i Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

„Vozilo prilikom dolaska i približavanja pružnom prelazu ima mogućnosti vidjeti i lijevo i desno u dovoljnoj dužini prugu i uvjeriti se da li ili ne nailazi šinsko vozilo. Vozač ima i saobraćajni znak Andrijin krst koji obavezuje da vozilo zaustavi“, kazao je Radović.

U vrijeme tragičnog događaja ovaj pružni prelaz bio je obilježen samo Andrijinim krstom, a kasnije se dogodilo ono što je prije dvije i po godine o postavljanju dodatnih signalno-sigurnosnih uređaja i nagovijestio predstavnik mjesne zajednice.

Lokomotiva ŽRS na pružnom prelazu u Stanovima

„Kod nas u principu uvijek dođe do pomjeranja stvari s mrtve tačke kad se nešto desi. Rijetko ko prije toga odradi svoj dio posla“, kazao je Dragan Bosić.

Dvije i po godine nakon nesreće u Stanovima Okružno tužilaštvo Doboj optužilo je Obrada Bijelića iz Stanova i Milenka Mićića, bivšeg saobraćajnog inspektora u Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije u Doboju.

Prema navodima optužnice, koju je nedavno potvrdio Osnovni sud u Doboju, oni su odgovorni za nesreću u kojoj je poginula porodica Đedovac.

Optuženi Bijelić tereti se da je „nepropisnom izgradnjom objekta ugrozio javni saobraćaj i time izazvao opasnost za život ljudi…“

Mićić je optužen da je kao saobraćajni inspektor, „kojem je povjeren nadzor nad stanjem i održavanjem saobraćajnica i objekata na njima…“, nesavjesno obavljao svoj posao.

Tužilaštvo smatra da su bespravna gradnja drvenog objekta pored pruge i neizdavanje naredbe o njegovom uklanjanju pruzrokovali tragični događaj.

„Tokom istrage nije utvrđena odgovornost Željeznica RS“, saopšteno je iz ovog preduzeća poslije potvrđivanja navedene optužnice.

Među mještanima Stanova koji svakodnevno prelaze preko pruge podijeljena su mišljenja je li 12. marta 2017. godine oko tri sata iza ponoći, drveni objekat pored pruge bio jedini razlog za pogibiju njihovih komšija.

Objekat koji je predmet optužnice Tužilaštva u Doboju

Obrad Bijelić iz Stanova je u međuvremenu uklonio objekat koji se spominje u optužnici.  Ta građevina, inače, na tom mjestu je stajala 17 godina prije pogibije porodice Đedovac.

Zbog frekventnog saobraćaja lokalni stanovnici su tražili i da se na putnom prelazu u Stanovima postavi rampa, ali to se nije desilo.

Optužnica Okružnog tužilaštva u Doboju upućuje i na zaključak da je za bezbjedno odvijanje saobraćaja preko pružnog prelaza isključivo bio odgovoran lokalni saobraćajni inspektor, koji je jedini morao da utvrdi da li objekat smanjuje preglednost vozačima prilikom prelaska preko pruge u Stanovima.

Redakcija olovka.info

Exit mobile version