Site icon olovka.info

MJESEC PODIZANJA SVIJESTI O KARCINOMU DOJKE: Dobojski Dom zdravlja i Gradska uprava Doboja u pink boji FOTO/VIDEO

Objekti Doma zdravlja i Gradske uprave u Doboju večeras su osvijetljeni ružičastom bojom s ciljem promocije Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Doktorica Zagorka Pavlović ukazala je na značaj preventivnih pregleda kod žena s obzirom na to da je pri otkrivanju bolesti u začetku liječenje mnogo efikasnije, kvalitet života pacijenta nemjerljivo bolji, a troškovi po zdravstvo mnogo manji.

“Tokom 2019. godine imali smo 160 mamografskih pregleda, 2020. kada smo nabavili mobilni mamograf oko 300, a prošle godine oko 230 pregleda”, rekla je Pavlovićeva novinarima.

Ona je istakla da je 2020. godine kod dva pacijenta otkriven karcinom u ranom razvoju i da su te žene danas dobro.

Pavlovićeva je naglasila da žene između 50 i 70 godina svake druge godine treba da urade mamografiju koja je besplatna za tu dob, a pokazala se kao najbolja dijagnostička metoda za otkrivanje promjena na dojci prije no što su vidljive i opipljive rukom.

“Ženama koje imaju neke faktore rizika savjetovan je prvi mamografski pregled nakon 40 godina”, rekla je Pavlovićeva.

Doktorica Milena Bilić rekla je da mamografski pregled u prosjeku traje do 20 minuta i da nije bolan.

“Postoji blaga neugodnost koja zavisi od strukture dojke”, navela je Bilićeva.

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković rekao je da ova ustanova planira nabaviti digitalni mamograf radi poboljšanja dijagnostičke procedure i ubrzanja procesa pregleda, te dodao da očekuje podršku dobojske Gradske uprave i resornog ministarstva.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene delatnosti Sandra Tatić pozvala je sugrađane da pristupe preventivnim mamografskim pregledima i zahvalila za požrtvovanost dobojskim zdravstvenim radnicima.

Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke.

Zaštitni znak je ružičasta boja i ružičasta vrpca, koja se nosi kao znak podrške svim ženama koje se bore sa ovom bolešću i njihovim porodicama, ali i s ciljem podizanja svijesti o značaju prevencije.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

/SRNA/

Exit mobile version