Site icon olovka.info

LeBron James izgradio poslovno carstvo vrijedno 625 miliona evra i namjerava se proširiti

lebron james

“Obećao sam da nikada neću zaboraviti odakle dolazim”, jedna je od fraza koju je LeBron James najviše puta ponavljao i ispoštovao je obećanje.

U kvartu Spring Hill u Akronu (Ohio, Sjedinjene Američke Države) danas se nalazi njegova kompanija čija je vrijednost procijenjena na 625 miliona evra.

Vrijednost LeBronove kompanije objavljena je prošlog četvrtka, kada je SpringHill Company najavila prodaju manjinskog udjela grupi ulagača među kojima su, među ostalim markama, Nike, kompanija za video igre Epic Games (tvorci igra Fortnite), te kompanija Fenway Sports Group, na čijem čelu se nalaze vlasnici Liverpoola i Boston Red Soxa.

Sa svoje strane, LeBron James i njegov partner Maverick Carter će ostati na čelu firme kao predsjednik, odnosno izvršni direktor, kako bi nastavili s izradom audiovizuelnih proizvoda i ušli u dodatne projekte zahvaljujući novoj ekonomskoj injekciji, poput sektora mode ili video igara.

Lebronova kompanija SpringHill još ranije se na tržištu pozicionirala kao proizvođač audiovizuelnih sadržaja, a najpoznatija je po novom izdanju animiranog filma “Space Jam” snimljenom s filmskom kuću Warner Bros i s LeBronom u ulozi koja je 90-ih pripala Michaelu Jordanu.

Takođe, producirali su dokumentarne filmove poput onoga o Mohamedu Aliju za HBO, popularnu emisiju “The Wall” za NBC ili talk showove poput kao što je “The Shop” koji se snima u brijačnici.

Njegovo posljednje izdanje bila je trodijelna dokumentarna serija o japanskoj teniserki Naomi Osaki.

Poslovno carstvo zvijezde Lakersa uključuje i marketinšku agenciju pod nazivom “The Robot Company” koja predstavlja različite robne marke i medijske platforme za sportiste. James je tako izgradio posao koji već sada vrijedi stotine miliona evra, a namjerava se proširiti na sektore poput mode i video igara.
Exit mobile version