Site icon olovka.info

Kisele krastavice – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Kisele-krastavice

Kisele krastavice2

Obavezan dio zimnice u našim domaćinstvima. Recept za kisele krastavice koji ne podbacuje ako se držite pravila u omjeru tekućine kojom ih zalijevate. Količina krastavica je po vašoj želji… I još da znate, ako ih ne pojedete u jednoj sezoni, kisele krastavice vas čekaju gotove za iduću zimu…

Kada smo već kod pripreme zimnice i kiselih krastavica, željela bih sa vama podijeliti jednu zanimljivu anegdotu koja mi se desila dok sam pripremala ovu zimnicu…

Kisele krastavice i hunjer

Nešto mi se ove godine oduži sa kiselim krastavicama, ono bi danas ću, sutra ću… Konačno u petak ih kupim. Pripremala sam ja male tegle od prošlog ljeta. Sakupljala ih poučena iskustvom da se brže pojede nego iz velikih. Znate ono – kad otvoriš veliku teglu, a ona se onda pomiče, nikad je isprazniti.

Ono na što prvo naiđeš pri kupovini krastavica za zimnicu, ako je u vrećicama, okolo fino poredane one sitnije, a naravno, lukavo, u sredini su krupnije… Al′ hajde neka, kažem sebi… Poješće se i krupnije i sitnije, bitno je da su svježe i zdrave. Pa onda kod daidže cvijetnjak pun kopra, a kad tebi zatreba, daidža kaže osušio se pa sam pobacao, samo sjeme ostavio… Al′ sreća bi ga kod prve komšinice pa se i to riješi. Istina, bilo je na pijaci malih, sitnih kornišona, al′ nekako mi 2 KM za 1 kg bi skupo.

Sve ja to fino pripremih, složih u svoje male tegle i ne bi mi ih dovoljno tegli. Sjetim se da mi je nekad muž donio tegle, kao neko mi ih poslao jer, veli, ona kuha… Pronađem ih u podrumu. Kad tamo hm… Jesu tegle koje mi trebaju, ali tegle sa etiketama koje me onako nagnaše na razmišljanje. Moje su besprijekorno očišćene, oprane, pa sad opet prije upotrebe u mašinu da ih malo osvježim.

Dok ja ove tegle kiselim u korito da se skinu etikete, pa će onda u mašinu na pranje, upitam ja, onako usput svoju unuku Henu, zna li ona šta je „hunjer“. A dijete k′o dijete, naravno kaže da ne zna. E, reko′ sine, vidiš da ti majka kaže… Kad nešto radiš, kako bi mi u Bosni rekli, radi sa „hunjerom“, ili ako već za nekoga kažemo on je „hunjerli“, jer sve što radi, radi fino, onako kako treba, pa da te odmah naučim ako ostavljaš tegle, ako bi ti zatrebale, a one na sebi imaju tvorničke etikete, odmah ih skidaj neka su ti čiste, jer nije lijepo da u njih staviš, recimo kisele krastavice, a bio je npr. džem od šljiva. Takvih slika u praksi dosta ima. Prosto te oduševi kako je spremljena raznorazna zimnica, a onda takve etikete domaćici napišu ogroman minus.

Ma nisam ja pretjerano mučna, al′ eto…!!!
Vaša Muki…

Pročitajte u nastavku način pripreme i koji sastojci su neophodni za pripremanje kiselih krastavica…

olovka info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

Kiseli krastavci

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • Krastavice  - jedna vrećica oko 7 kg;

  • Zaljev:

  • 4 l vode;

  • 150 grama soli;

  • 100 grama šećera;

  • 1 l alkoholnog sirćeta/octa (9 postotnog);

  • malo bibera u zrnu;

  • malo kopra, može i suhi i svježi.

NAČIN PRIPREME:

Krastavce operite, posušite i složite u tegle. Stavite po grančicu kopra i po kašiku bibera u zrnu u svaku teglu.

Vodu, šećer i so stavite da prokuha. Kad se voda ohladi, dodajte u nju ocat i zalijte krastavice. Zatvorite ih poklopcima. Ako kiselite veću količinu krastavica na isti način napravite još zaljeva.

U veću šerpu sipajte vodu, stavite na dno kuhinjsku krpu, stavite tegle i između njih kuhinjske krpe. Zagrijete vodu da prokuha, kuhajte 5 minuta, isključite i ostavite tegle u vodi da se ohlade.

 

Exit mobile version