Site icon olovka.info

Kina napala SAD? Bijela kuća izdala upozorenje

Bijela kuća

Bijela kuća izdala je upozorenje zbog hakerskih napada na sistem elektronske pošte Microsoft Exchange. Kako mediji navode, vjeruje se da iza napada stoji Kina.

“Ovo je aktivna prijetnja. Svi koji koriste njihove servere, od vlade i obrazovnih ustanova do privatnog sektora, moraju biti na oprezu”, rekla je Džen Psaki, portparolka Bijele kuće.

Microsoft je potvrdio da su hakeri iskoristili njihove servere kako bi napali svoje mete, a vjeruje se da su na udaru desetine hiljada organizacija.

Kako prenosi BBC, američke vlasti duže vrijeme optužuje Kinu za sajber-špijunažu, što Peking negira.

Portparolka Bijele kuće, Psaki, navela je da je Bijela kuća zabrinuta brojem pogođenih organizacija i pojedinaca. Rekla je da je Majkrosoftov sistem mogao da ima još teže posljedice.

Prema nekim, nezavisnim stručnjacima, čak je trideset hiljada organizacija do sada hakovano.

Jedan od direktora Microsofta, Tom Bart, sigurnosni proboj objavio je na svom blogu, te otkrio da kompanija radi na ažuriranju sistema kako bi “zakrpila rupe” koje su omogućile hakerima da probiju sigurnost sistema.

SAD vs. Kina / Foto: Tumisu , Pixabay

MSTIC, Microsoft centar koji se bavi sigurnošću, tvrdi kako sa “velikom vjerovatnoćom mogu reći da se radi o prijetnji sponzorisanoj od strane neke države, najverovatnije Kine”, a virus su nazvali Hafnium.

Kako su objasnili, softveru je primarna svrha špijunaža, a naročito pokušava ukrasti informacije vezane uz istraživanje zaraznih bolesti, advokatskih kompanija, visokoškolskih ustanova, te firmi koje učestvuju u nabavci odbrambene opreme u SAD.

Portparol kineske vlade poručio je kako Kina ne stoji iza najnovijih napada.

Džejk Sulivan, savetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost poručio je svima da što pre skinu sa interneta sigurnosne zakrpe.

Kako BBC podsjeća, ovo je osmi slučaj u poslednjih dvanaest mjeseci da Microsoft tvrdi kako su grupacije iz inostranstva napale sisteme koji su od kritične važnosti za državu i društvo.

Exit mobile version