Site icon olovka.info

JZU „Dom zdravlja” Doboj: Uključi se i ti! – Besplatni mamografski pregledi

doboj besplatni mamografski pregledi

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena, od njega godišnje u svijetu oboli oko 1,4 miliona žena, a bitku sa ovom bolesti izgubi oko 450 000 žena. Trenutno ne postoje jasni uzroci nastanka, ali se zna da postoje faktori rizika. Na neke od tih faktora rizika ne može se uticati, kao što su pol, starosna dob, pojava prve menstruacije, porodična opterećenost karcinomom dojke, ali postoje i oni faktori koji zavise prvenstveno od nas samih, to su promjenjivi faktori, nepravilna ishrana, pušenje, fizička neaktivnost i stres, i na njih možemo uticati.

Upravo iz navedenih razloga je značajno pričati o prevenciji nastanka karcinoma dojke i ranom postavljanu dijagnoze, kao najznačajnijim metodama borbe za smanjenje obolijevanja i smanjenje smrtnih ishoda.

Iako priča o ovim aktivnostima traje tokom čitave godine, u oktobru mjesecu fokus je još veći, jer je to Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Zaštitni znak je ružičasta boja i ružičasta vrpca, koja se nosi u znak podrške svim ženama koje se bore sa ovom bolesti i njihovim porodicama, ali i podizanju svijesti o ovoj bolesti i značaju preventivnih mjera u sprečavanju nastanka raka dojke i njegovom ranom otkrivanju.

Naša Ustanova se tokom 2018. godine aktivno uključila u globalnu kampanju obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, što nam je ukazalo na veliku potrebu da se radi na podizanju svijesti naših sugrađanki o ovoj bolesti.

Tokom 2019. godine smo aktivno radili na preventivnim mamografskim pregledima sa ciljem da obuhvatimo što veći broj žena koje su ispunjavale indikacije za obavljanje mamografije.

Kao rezultat rada na terenu shvatili smo da postoji potreba za nabavkom mobilnog mamografa kako bi ova usluga bila dostupna i ženama u ruralnim područjima, te je uz pomoć i zalaganje Grada Doboja kao osnivača nabavljen savremeni mobilni mamograf, jedan od rijetkih u našoj zemlji.

Iako su te aktivnosti bile prekinute zbog pandemije COVID 19, ponovo ćemo tokom ovog mjeseca nizom aktivnosti nastojati potaknuti svijest javnosti i žena o učestalosti raka dojke i težini ove bolesti, ali najveći fokus će biti na značaju promjene životnih navika, usvajanju navike obavljanja mjesečnog samopregleda dojki i obavljanju preventivnih mamografskih pregleda.

Izvor JZU Dom zdravlja Doboj

Exit mobile version