Site icon olovka.info

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju obilježio krsnu slavu – Petrovdan (FOTO)

doboj petrovdan

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju obilježio je krsnu slavu – Petrovdan.

Praznik prvovrhovnih apostola Petra i Pavla molitveno je i svečarski proslavljen u Doboju .U istoimenom hramu u ovom gradu služena je sveta liturgija. Svečanosti praznika doprinio je i veliki broj vjernog naroda sabran u ovom Petropavlovskom hramu.

Svim parohijanima, odnosno vjernicima koji posjećuu ovaj hram, neka je sa srećom današnji praznik i slava hrama. Neka im Sveti apostoli Petar i pavle usliše sve molitve koje danas prinose za zdravlje svojih srodnika, ali i za pokoj duša svih onih koji svoje živote skončaše u vjeri pravoslavnoj. Mi danas ovdje vodimo aktivnosti oko gradnje objekta koji je prvenstveno namijenjen za prodaju svijeća, suvenira i ostaloga. Zaista, mi imamo problem sa tim da izložimo sve ono šta imamo, kad vjernik dođe da zadovlji svoje vjerske potrebe, odnosno da kupi sve ono što mu je potrebno za njegov dom ili da kupi neki prigodan vjerski poklon. Iz tog razloga mi to pravimo i nadamo se da ćemo to završiti do iduće godine – izjavio je Mirko Nikolić, arhijerejski namjesnik dobojski.

Mirko Nikolić, arhijerejski namjesnik dobojski

-Gradska uprava je riješena da pomaže sve crkvene opštine i sve crkvene zajednice. Crkve predstavljaju mjesta okupljanja naših sugrađana, odnosno svih ljudi pravoslavne vjeroispovijesti. One predstavljaju mjesta gdje mi možemo malo i da se duhovno uzdižemo, a i da na neki način budemo bliži jedni drugima, da budemo bliži Bogu i da neke probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo, bar na trenutak zaboravimo, te da se okrenemo nekim bitnijim i višim stvarima, koje su iznad svih tih stvari sa kojima se svakodnevno suočavamo – rekao je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju je sagrađen 1936. godine u srpsko-vizantijskom stilu. Dvije godine kasnije osveštao ga je episkop zvorničko-tuzlanski Nektarije. Ovo fascinantno zdanje nalazi se na sjevernom izlazu iz grada, neposredno uz glavni put i rijeku Bosnu.

RTV Doboj

Exit mobile version