Site icon olovka.info

DOBOJ: Obilježeno 29 godina od Petrovdanske bitke (FOTO)

doboj petrovdanska bitka

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u dobojskom naselju Vila obilježeno je 29 godina od Petrovdanske bitke za odbranu grada. U borbama su poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 70 je ranjeno.

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda. Tog dana tačno u podne neprijateljske snage napale su Doboj iz pet pravaca u pet talasa sa ciljem da ga opkole i zauzmu. Grad je branio jedan ojačani bataljon, dok su ga napale po dvije neprijateljske brigade i odreda.

Moramo shvatiti da je to jedna od najznačajnijih bitki zbog toga što da je neprijatelj tog momenta uspio ući u grad bio bi odsiječen Ozren, kao jedna ogromna teritorija, koja je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Takođe, ujedinile bi se neprijateljske snage iz smjera Tuzle i iz pravca Zenice i Sarajeva – izjavio je Petar Tubić, predsjendik Gradske boračke organizacije Doboj.

Petar Tubić, predsjednik Gradske boračke organizacije Doboj

-Događaj koji obilježavamo je bio jedan od sudbonosnijih u toku rata za grad Doboj, jer ovo je kapija Doboja. Taj događaj od prije 29 godina je veoma značajan i dobra je procjena napravljena da se na ovom dijelu napravi spomen-obilježje, kako bismo se podsjetili na velike žrtve koje smo imali i herojsku borbu naših boraca – rekao je Miko Škorić, bivši komandant Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske.

Miko Škorić, bivši komandant Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske

Prošlo je 29 godina, ali sjećanja su I dan danas bolna I teška.

Najteži momenat na današnji dan mi je težak za izgovoriti. Prije mog teškog ranjavanja iznio sam svoja dva možda najbolja druga. Oba su na moju nesreću poginula – izjavio je Zoran Dević, učesnik bitke.

Zoran Dević, učesnik bitke

Najmlađi učesnik Petrovdanske bitke za odbranu Doboja bio je Nenad Bukvić, tada sedamnaestogodišnji pripadnik specijalne policije.

U tim momentima ja sam se nalazio gore u predjelu oko zoološkog vrta. Taj dan je baš bilo teško. Prije toga sam bio na Koridoru i imao sam već akcija, ali taj dan je baš bilo teško. Pomiješali smo se bili jedni sa drugima, tako da se nije znalo ko je neprijatelj, a ko je naš – rekao je Nenad Bukvić, učesnik bitke.

Nenad Bukvić, učesnik bitke

Tokom Petrovdanske bitke poginula  su 34 srpska borca i pripadnika policije, dok je njih 76 ranjeno. 12. jul 92 godine jedan od najvažnijih datuma za odbranu grada.

Na današnji dan utemeljena je pripadnost grada Doboja Republici Srpskoj. Svakako da ovakve događaje i ovakve dane moramo poštovati, odnosno našim poginulim borcima moramo odati dužno priznanje i ne smijemo ih nikada zaboraviti. Ono što je neophodno jeste da se generacijama koje dolaze, koje su mlađe i koje nisu učestvovale u samim ratnim dešavanjima, kaže, kako je to sve izgledalo, odnosno da im se ta naša istorija prepriča onakvom kakva je zaista bila – izjavio je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Na 29. godišnjicu od Petrovdanske bitke služen je parastos na spomen-obilježju u dobojskom naselju VIla. Nakon parastosa i odate dužne pošte poginulima brojne delegacije položile su vijence i cvijeće.

RTV Doboj

Exit mobile version