Site icon olovka.info

Gradska uprava Doboja osigurala podsticajna sredstva za uzgajivače krupne stoke i naredne godine

doboj podsticaji

Gradska uprava Doboj će u narednoj godini obezbijediti podsticajna sredstva za poljoprivredne proizvođače, koji uzgajaju krupnu stoku. Dobiće 100 KM po glavi krupnog grla.

Željko Herceg iz Male Bukovice kod Doboja bavi se proizvodnjom mlijeka. Ima više od 50 grla, a trenutno proizvode oko 400 litara mlijeka dnevno. Protekla godina je kaže bila teška za poljoprivrednike, pa im je svaka finansijska pomoć dobro došla.

U zadnjih pet do šest mjeseci prethodne godine u poljoprivredi je bilo poteško za opstati, ali nekako smo se izborili da opstanemo uz pomoć resornih ministarstava i Grada Doboja, koji je nama poljoprivrednicima i prošle godine pomogao onoliko koliko je bio u mogućnosti. Imamo obećanja da ćemo dobiti pomoć i u narednoj godini – izjavio je Željko Erceg, poljoprivrednik iz Male Bukovice.

Željko Erceg, poljoprivrednik iz Male Bukovice

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je najavio da će iz gradske kase u 2022-oj godini biti izdvojena podsticajna sredstva za poljoprivrednike koji se bave uzgojem krupne stoke.

Za svu krupnu stoku koja je evidentirana kod veterinarskih stanica, odnosno koja ima markicu, udruženje će dostaviti tačan broj i na osnovu tog broja ćemo ići sa prijedlogom odluke na gradsku skupštinu da iznos po krupnom grlu bude 100 KM. Mislim da je to iznos koji na kraju krajeva snosi minimum troškova koji ovi ljudi imaju. Njihov posao je dosta složen i mukotrpan, tako da je ovo jedan vid podsticaja kako bi se njihov posao olakšao – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Iz budžeta Grada Doboja i 2020. godine su izdvojena podsticajna sredstva za uzgajivače krupne stoke na području ove lokalne zajednice. Tada su dobijali po 50 KM po grlu, a bilo je ukupno 1300 grla.

U prošlogodišnjoj akciji koja je realizovana sa ciljem da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima krupne stoke, uglavnom ljudima koji se bave proizvodnjom mlijeka i mesa, mi smo podijelili oko 65.000 KM, odnosno 50 KM po obilježenom grlu – izjavio je Branko Joksimović, Udruženje poljoprivrednika „Trebava“.

Branko Joksimović, Udruženje poljoprivrednika Trebava

Sada slijedi prikupljanje podataka od veterinarskih stanica sa područja Doboja, koje imaju evidentirane poljoprivredne proizvođače, koji su vršili kontrolne preglede grla. Na osnovu njihovog registra doći će se do ukupnog broja krupnih grla, koja će biti obuhvaćena podsticajnim sredstvima.

RTV Doboj

Exit mobile version