Site icon olovka.info

Gnijezda od kadaifa – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Gnijezda od kadaifa

Gnijezda od kadaifa6

Za ova prekrasna gnijezda od kadaifa koja prosto mame svojim izgledom i ukusom, potreban vam je sirovi kadaif kako bi ih mogli savijati. Osim kadaifa za formiranje gnijezda poslužite se kalupom za mafine.

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

Gnijezda od kadaifa

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • pakovanje kadaifa 450-500 gr;

  • 200 grama maslaca;

  • 100 grama krupno mljevenih oraha.

 

Za agdu:

  • 1 kg šećera;

  • 1 l vode.

NAČIN PRIPREME:

Na početku odmah napravite agdu da se može ohladiti dok se kadaif peče. Deset minuta kuhajte vodu sa šećerom. Da li je agda dovoljno gusta osjetićete kad je uzmete malo u kašiku, pa par kapi protrljate između dva prsta. Ako osjetite blagu ljepljivost biće dovoljno za kuhanje agde.

Kad otvorite pakovanje sa kadaifom polako ga raširite. Ako bude sastavljen u krug - rasijecite ga. Kadaif podijelite /ISIJECITE/ na četiri jednaka dijela po dužini. Sad svaki dio razdvojite na tri dijela, tako da dobijete 12 komada. Neka vas ne brine što će se kadaif malo rasipati.

Svaki dio za sebe urolate u gnijezdo i stavite ga u kalup za mafine. Tako postupite sa svih dvanaest dijelova.

Otopite maslac i ravnomjerno prelijte preko kadaifa. Svako gnijezdo malo utisnite u kalup. Pecite na 150 stepeni oko sat vremena. Kadaif mora dobiti zlatnu boju.

Kad je kadaif pečen, nakon desetak minuta izvadite ga iz kalupa. Poredajte ga u tepsiju u koju ste prethodno nasuli jednu trećinu agde. Neka tako stoji oko pola sata. Ostatak agde podijelite na dva dijela, pa na pola sata prelijte agdu preko gnijezda. Ne onako odjednom, nego jedno po jedno gnijezdo.

Na kraju svako gnijezdo pospite orasima.

NAPOMENA

Recepti IZ MOJE KUHINJE BY MUKI - Munevera Mulalić Muki

Exit mobile version