Site icon olovka.info

Fond PIO RS: Poziv osiguranicima da kompletiraju dokumentaciju za penziju

penzija rs

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pozvao je danas osiguranike da kompletiraju dokumentaciju za ostvarivanje prava na penziju u ovoj i narednoj godini.

Poseban apel upućen je osiguranicima koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske da podnesu zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i prije samog podnošenja zahtjeva za penziju, ako to do sada nisu učinili.

U saopštenju je navedeno da je, s ciljem efikasnijeg rješavanja zahtjeva, potrebno da se osiguranici, koji će u toku 2023. i 2024. godine ispuniti uslove za sticanje prava na starosnu penziju, obrate u poslovnicu Fonda prema mjestu prebivališta radi kompletiranja dokumentacije i urećenje podataka bitnih za postupak rješavanja o pravu na penziju.

Osiguranicima se preporučuje da ponesu raspoloživu dokumentaciju, kao što su radne knjižice ili njihove fotokopije, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem, potvrdu staža iz drugih država ako je prethodno pribavljena, kao i druge dokaze o stažu, ako ih osiguranik posjeduje.

Iz Fonda su naveli da je potvrda staža dokument bez kojeg se ne može donijeti konačno rješenje o ostvarivanju prava na penziju, pri čemu se od pojedinih država, zbog komplikovanih procedura, potražuje i čeka više mjeseci, čak i nekoliko godina.

Fond napominje da ne može bitno da utiču na to, ali da može blagovremeno potraživati ili urgirati da se potvrda staža pribavi u što kraćem roku, čime se i postupak odlučivanja o pravu na penziju znatno skraćuje.

Odzivom osiguranika na poziv Fonda za kompletiranje dokumentacije i uređenje podataka iz matične evidencije, stiču se uslovi da se rješenja o ostvarivanju prava donose u roku od sedam do 15 dana, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka.

U saopštenju je navedeno da se bez pribavljanja potvrde staža iz inostranstva ili Federacije BiH ne može ni pristupiti rješavanju takvih zahtjeva, sve do kompletiranja dokumentacije i tim važnim dokumentom.

Exit mobile version