Site icon olovka.info

Džaferović i Dodik u Antaliji razgovarali s Pahorom i Varheljijem, danas s Erdoanom

dodik turska

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik na marginama Antalija foruma sastali su se s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem.

Iz Pahorovog kabineta je saopšteno da su zvaničnici BiH i Slovenije razgovarali o trenutnoj situaciji u BiH i uticaju rata u Ukrajini na situaciju u našem regionu.

Pahor je i ovaj put istakao da Slovenija podržava proces proširenja Evropske unije i ubrzani pristup za zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine.

On je istakao da je proširenje EU najvažnije geopolitičko i strateško pitanje u sadašnjim okolnostima odnosno u vrijeme rata u Ukrajini.

Članovi Predsjedništva BiH jučer su razgovarali i sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem i sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan.

Džaferović i Dodik danas će se obratiti na Diplomatskom forumu u Antaliji u okviru panela lidera – “Budućnost BiH”. Planirano je da članovi Predsjedništva BiH danas razgovaraju i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

Exit mobile version