Site icon olovka.info

Dritan Abazović ruši i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, ima podršku i Đukanovićevog DPS-a

skupština crne gore

Poslanici Skupštine Crne Gore danas bi na vanrednoj sjednici trebalo da raspravljaju o prijedlogu za razrješenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Prijedlog za razrješenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije “Јednoglasno”.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vrijeme Bečićevog mandata, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga.

S obzirom da inicijativu podržava 38 poslanika opozicije, a za smjenu je potreban 41 glas, potrebno je da razrješenje podrže i poslanici vlasti. Iz Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) su saopštili da neće glasati za smjenu, javljaju podgoričke “Vijesti“.

Bečić je rekao da je glas za njegovu smjenu “glas za formalizaciju koalicije sa DPS-om” Mila Đukanovića”.

Nakon što su čelnici GP URA Bečića pozvali da se izjasni da li stoji iza svih optužbi koje su Demokrate u prethodnom periodu iznijele na račun njihovog lidera Dritana Abazovića – “o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe”, prvi čovjek Skupštine i Demokrata je odgovorio da je spreman da sve oprosti i da se u ime partije javno izvini cijeloj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile, kada URA javno obeća građanima da njihov izbor neće biti formiranje skupštinske većine sa DPS-om.

“Već isključivo dogovor unutar parlamentarne većine i manjinskih partija ili novi izbori, zato što će to vaše javno obećanje i na kraju odluka da ne pođete sa DPS-om, biti dokaz da moje kolege nisu bile u pravu”, poručio je Aleksa Bečić.

Upitan da li će danas biti smijenjen, Bečić je u intervjuu “Vijestima” kazao da to nije do njega, jer je uradio najbolje što je umio.

“Smjena se zato može dogoditi isključivo ukoliko se ignorišu rezultati koji su ostvareni, prekroji izborna volja građana od 30. avgusta i pogaze demokratski principi”, rekao je Bečić.

Iz URA su odgovorili da je očigledno da Bečić i Demokrate ne umiju funkcionisati bez ultimatuma, uslova, preduslova i raznih kalkulacija, koje za cilj imaju samo očuvanje svojih fotelja i funkcija.

Poručili su da DPS ne može biti dio evropske vlade, a podrška takvoj vladi je ponuđena svima. Građanima je, kako su saopštili, jasno da zamjenom teza “o tobožnjem povratku DPS na vlast, Demokrate pokušavaju da opravdaju svoj bijeg od evropskog puta”.

Exit mobile version