Site icon olovka.info

DOM ZDRAVLJA DOBOJ: Važno obavještenje za pacijente i pojašnjenje karantina

Dom zdravlja Doboj

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije koja je nastupila nakon novogodišnjih i božićnih praznika kako bismo izbjegli dugotrajno čekanje i opterećenje zdravstvenih radnika, preporučujemo da ako imate kliničke simptome (blago povišena temperatura do 38, hunjavica, kihanje, bolovi u mišićima) u radne dane, nakon praznika, telefonski kontaktirate svog porodičnog doktora ili zamjenski tim da biste dobili dalje instrukcije i riješili administrativne obaveze (testiranje, potvrde, doznake i slično).

O vremenu i rezultatima testiranja bićete obaviješteni od strane higijensko-epidemiološke službe.

Ukoliko je rezultat pozitivan savjetujemo da se javite telefonski porodičnom ljekaru, zamjenskom timu ili u KOVID ambulantu kako biste dobili dalje instrukcije.

Ovo uputstvo se odnosi i na pacijente koji su samostalno uradili brzi test čiji je rezultat pozitivan.

Nakon toga ukoliko imate lakšu kliničku sliku naša preporuka je da:
➡️Ostanete u svojim kućama i izolujete se;
➡️ uzimate simptomatsku terapiju (topli napici, vitamin C, vitamin D3 i cink);
➡️za povišenu tjelesnu temperaturu možete uzeti ibuprofen ili paracetamol prema preporukama za vašu dob i
➡️da budete u telefonskom kontaktu sa vašim porodičnim ljekarom.

Ukoliko povišena temperatura traje duže od 3 (tri) dana pozovite vašeg porodičnog doktora ili se javite u KOVID ambulantu telefonom da dobijete dalje instrukcije.

U slučaju kratkoće daha, otežanog disanja ili naglog pogoršanja drugih tegoba javiti se u KOVID ambulantu, a nakon 19.00 časova u Službu hitne medicinske pomoći.

MOLIMO VAS DA NE UZIMATE ANTIBIOTIKE SAMOINICIJATIVNO!

Umjereno teška i veoma teška klinička slika zahtijevaju pregled i liječenje od strane doktora.

KOVID ambulanta će raditi svaki radni dan od 9.00 do 16.00 časova.

Konsultacije i zakazivanje pregleda vrši se na brojeve telefona 065 548 203 i 065 519 653.

Karantin, kriterijumi za izlazak iz karantina

Sa ciljem sprječavanja daljeg širenja infekcije, svi bliski kontakti podliježu mjeri karantina, koja započinje od datuma posljednjeg kontakta sa potvrđenim slučajem koji je ostvaren tokom perioda infektivnosti potvrđenog slučaja.

➡️Trajanje karantina za bliske kontakte potvrđenog slučaja je 10 dana.

➡️Trajanje karantina kod osoba koje žive u istom domaćinstvu sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem se takođe definiše od datuma poslednjeg kontakta. Iz praktičnih razloga, u slučaju nemogućnosti izolovanja od oboljelog ukućana, kontaktima u domaćinstvu se može propisivati karantin u trajanju 14 dana od datuma uzimanja uzorka potvrdnog testa kod oboljele osobe.

➡️Osobe koje su unazad 6 mjeseci imale laboratorijski potvrđen KOVID-19 (PCR ili antigenskim testom) ili su bile vjerovatan slučaj KOVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt KOVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku.

➡️Osobe koje su vakcinisane samo 1 dozom vakcine, podliježu mjeri karantina u trajanju od 10 dana.

➡️Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv KOVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt KOVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od 6 mjeseci nakon preležanog COVID-19, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od 5 dana od dana izloženosti.

Ukoliko ne razviju simptome infekcije, a nakon isteka 5 dana, ove osobe nastavljaju dalje sa redovnim aktivnostima uz uputstvo za visoku opreznost u narednih 10 dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku.

(Dom zdravlja Doboj)

Exit mobile version