Site icon olovka.info

Dobojski domu zdravlja obilježio Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma (FOTO/VIDEO)

dr Tanja Ješić Petrović

Povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma koja se obilježava od 6. do 12. marta, dobojski Dom zdravlja je nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona organizovao besplatne preglede očnog pritiska i skrininga na glaukom, za sve zainteresovane građane.

Glaukom se često naziva i tihi kradljivac vida. To je oboljenje oka koje se najčešće povezuje sa povećanim očnim pritiskom kao jednom od karakteristika ove bolesti, a normalne vrijednosti očnog pritiska su od 10 do 21 milimetar žive. Zbog pandemije virusa korona, svi su po malo zapostavili redovne kontrole, pa tako i na one oftalmologa. Kontrole treba da se obavljaju na tromjesečnom i šestomjesečnom nivou, kako bi se bolest otkrila na vrijeme i spriječilo njeno dalje napredovanje. Kakva je zainteresovanost građana za skrining na glaukom pitali smo oftalmologa dobojskog Doma zdravlja, doktorku Tanju Ješić Petrović.

Mi u stvari to ne gledamo samo ovih pet dana koliko traje Svjetska nedjelja glaukoma. Ukoliko zainteresovanost bude veća mi ćemo nastaviti sa pregledima. Jutros je bilo oko dvadesetak pacijenata. Trudimo se da pravimo termine od 15 do 20 minuta, kako bi se koliko-toliko ispoštovale epidemiološke mjere i da pacijenti ne bi dugo čekali. Bilo je dosta pacijenata koji su baš čekali ovo mjerenje da bi došli na svoju redovnu kontrolu, tako da su polovinu pacijenata činili pacijenti koji već imaju postavljenu dijagnozu glaukoma i koji već koriste terapiju. Oni su zapravo iskoristili ovu priliku da dođu na kontrolu i da vide da li treba da nastave sa svojom terapijom, odnosno da vide da li im se nešto poboljšalo ili pogoršalo – izjavila je dr Tanja Ješić Petrović, oftalmolog.

dr Tanja Ješić Petrović, oftalmolog

Osobe koje u svojoj porodici imaju nekoga sa dijagnozom ove bolesti imaju 20% veći rizik za razvoj glaukoma. Pacijenti se najčešće kontrolišu zbog porodične anamneze, ali i redovnih kontrolnih pregleda.

Neke tačke su mi bile ispred očiju, a pošto sam znala da mi mama ima problem sa vidom, odmah sam otišla kod ljekara da vidim šta je u pitanju – rekla je Mira Dujković.

Mira Dujković

Bilo je dobro. Posebno kada čujete da vam je nalaz uredan. Važno je da se čovjek na vrijeme pregleda da bi kasnije mogao pratiti situaciju – izjavila je Jela Đokić.

Jela Đokić

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma je prilika da se ukaže na značaj preventivnih pregleda i skrininga na glaukom, te skrene pažnja javnosti na značaj redovnih oftalmoloških pregleda.

Exit mobile version