Site icon olovka.info

DOBOJ: ŽRS – Od nadležnih institucija traži se tumačenje “Rad od kuće”

poslovanje žrs

Svi zaposleni u Željeznicama Republike Srpske, čiji rad ne ugrožava njihovo zdravlje, ostaće na svojim radnim mjestima i neće biti upućeni na plaćeno odsustvo, od nadležnih republičkih institucija traži se da protumače odrednicu “rad od kuće”, a tri izabrana sindikalna predstavnika biće direktno uključena u proces organizacionog restrukturisanja, zaključeno je danas na sastanku Uprave i sindikalnih organizacija u ovom preduzeću.

Iz Uprave ŽRS saopšteno je da su zaključci doneseni na radnom sastanku sa predsjednicima reprezentativnih sindikata u ovoj kompaniji, sa ciljem njihovog upoznavanja sa preduzetim mjerama na zaštiti zaposlenih u vanrednim uslovima rada izazvanim virusom korona, kao i o nastavku restrukturisanja preduzeća.

U skladu sa preporukama nadležnih republičkih institucija, zaposlenima je naloženo da u trenutnoj vanrednoj situaciji u cilju lične i opšte zaštite iskoriste mogućnosti korištenja neiskorištenih godišnjih odmora iz 2019/2020. godine.

Iz ove kompanije navode da, u skladu sa prvim zaključkom, svi zaposleni koji mogu biti raspoređeni u dijelu svojih organizacionih jedinica, a da ne ugrožavaju ličnu zdravstvenu bezbjednost u okviru odvijanja procesa rada po mjerama koje su propisane od Republičkog štaba za vanredne situacije, ostaju na svojim radnim mjestima i ne upućuju se na plaćeno odsustvo.

Zaposleni kojima je određena mjera obavezne izolacije koriste bolovanje.

U okviru predviđenih mjera, neposredni rukovodioci u Željeznicama direktno su odgovorni za zaštitu zdravlja zaposlenih.

“Uprava Željeznica RS će razmotriti mogućnosti za zaposlene koji su zbog ukidanja putničkog saobraćaja trenutno bez radnih zadataka da nakon iskorištene mogućnosti korištenja godišnjih odmora, a prije slanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa stručnom spremom koju posjeduju budu preraspoređeni na druge poslove koje mogu da obavljaju”, navodi se u saopštenju.

Iz ŽRS poručuju da će se, tek kada se iscrpe sve predviđene mjere, utvrditi koji broj radnika će biti upućen na plaćeno odsustvo, kao i odluka u kom procentu će biti isplaćena plata zaposlenima koji u vanrednim uslovima idu na plaćeno odsustvo.

Zaključak o plaćenom odsustvu definisao je sistem rotacije koji će biti primijenjen na sve zaposlene, kako ne bi dolazilo do diskriminacije radnika.

Prema drugom zaključku, Uprava Željeznica Republike Srpske i predsjednici reprezentativnih sindikata uputiće resornom Ministarstvu saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske i Republičkom štabu za vanredne situacije zahtjev za dostavljanje tumačenja termina “rad od kuće” kako bi se u skladu sa preciznim uputstvima moglo pristupiti ovoj mjeri, te određenom broju radnika omogućilo ovakav način rada sa preciznim uputstvima u okviru obaveza i izvršavanja radnih zadataka.

Na osnovu trećeg zaključka u okviru aktivnosti koje se sprovode na pripremi organizacionog restrukturisanja “Željeznica” sindikalne organizacije dostaviće imena tri izabrana sindikalna predstavnika koji će direktno biti uključeni u odvijanje ovog procesa, u smislu praćenja aktivnosti projekta na pripremi nove organizacije preduzeća kako bi o svemu biti blagovremeno informisani.

Na sastanku je konstatovano da u Željeznicama među zaposlenima nema pozitivnih na virus korona, dok se nekoliko radnika nalazi u obaveznoj izolaciji u koju su upućeni od nadležnih zdravstvenih službi.

Razgovarano je i o isplati martovske plate, te procesu rada u okviru funkcionisanja željeznickog teretnog saobraćaja u novonastalim uslovima.

“Naredni sastanak uprave Željeznica i sindikalnih predstavnika na kome će biti dogovarane dalje aktivnosti zakazan je za period nakon 20. aprila”, navodi se u saopštenju.

Izvor SRNA

Exit mobile version