Site icon olovka.info

DOBOJ: Uskoro rekonstrukcija dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje

centar za kulturu doboj

centar za kulturu doboj

Dobojski Centar za kulturu i obrazovanje trebao bi da zasija u novom ruhu. Sredstva za rekonstrukciju ovog hrama kulture u iznosu od miliona maraka obezbijedila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, dok će Grad Doboj izdvojiti 300 hiljada maraka.

Objekat Centra za kulturu i obrazovanje je dotrajao, a preživio je i veliku štetu tokom majskih poplava 2014. godine, nakon kojih ova javna ustanova nije u potpunosti sanirana. Na posljednjem skupštinskom zasjedanju usvojena je izmjena regulacionog plana, gdje se nalazi dobojski Centar za kulturu, jer je u planu proširenje pojedinih dijelova ovog objekta kulture. Prije svega u planu je proširenje krovne konstrukcije.

-Terasa prema centru grada, odnosno prema parku biće dosta proširena, tako da ćemo dobiti jedan novi prostor. Izmjena regulacionog plana se odnosi na zadnji dio zgrade tj. na dosadašnji parking, gdje smo planirali jedan novi prostor tzv. ljetnu scenu. To još ništa nije konačno jer smo u fazi izrade idejnog plana. Radimo na takav način da se upoređujemo sa sličnim ustanovama i zgradama u Republici Srpskoj i okruženju, tako da ne bismo pogriješili, jer vjerovatno je ovo što sada radimo plan za narednih nekoliko decenija – izjavila je Lidija Žarić, v.d. direktora JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj.

Lidija Žarić, v.d. direktora JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj

Sredstva za potpunu rekonstrukciju ovog dobojskog hrama kulture u iznosu od milion maraka obezbijedila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, dok će Grad Doboj izdvojiti 300 hiljada maraka. U toku je izrada idejnog rješenja glavnog projekta.

-Kada dobijemo projekat tada ćemo i imati i predračun, nakon čega ćemo raspisati javnu nabavku. To je ono sve što će se dešavati u 2020. godini u zakonskim rokovima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Nadam se da neće biti određenih procesa otežavanja tj. žalbi. Mi smo opredijeljeni da ćemo u sljedećoj godini ući u taj posao i završiti ga u predviđenom roku – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Početak radova na rekonstrukciji objekta ove kulturne ustanove očekuje se u maju naredne godine. Planirane programske aktivnosti do tada realizovaće se u samom Centru.

-Imaćemo našu likovnu scenu upotpunjenu, a kada je u pitanju dramska scena znak upitnika je iznad Teatar festa. Mi smo se već opredijelili pošto ne znamo kada će početi radovi i da li ćemo biti u mogućnosti da u našim prostorijama to odradimo, da idemo na neke manje scene kao što je revija monodrame, ili na male scene gdje su na sceni svega dva ili tri glumca. U tom kontekstu mi ćemo neke svoje programske aktivnosti realizovati u gostima – izjavila je Lidija Žarić, v.d. direktora JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj.

Kulturne događaje dobojski Centar za kulturu za vrijeme sanacije organizovaće u skupštinskoj sali, ali kako su najavili veliki broj manifestacija će biti organizovan i na otvorenom prostoru.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version