Site icon olovka.info

DOBOJ: Uručeni digitalni mobilni rendgen aparat i ultrazvuk (FOTO)

doboj uručen digitalni pokretni rendgen aparat i mobilni ultrazvuk

Dobojskoj bolnici Sveti apostol Luka danas je uručen digitalni pokretni rendgen aparat i mobilni ultrazvuk, donacije Vlade Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Načelnik Službe za radiologiju Obrad Jović kaže da je nabavka ove opreme značajna i s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju jer omogućava dijagnostiku inficiranih pacijenata na odjeljenju gdje su hospitalizovani.

“To je važno jer se pacijenti neće kretati po krugu bolnice i službi radiologije i time će se smanjiti mogućnost prenosa infekcije na najmanju moguću mjeru”, rekao je novinarima Jović.

On pojašnjava da je riječ o digitalnim aparatima čiji je kvalitet slike neuporedivo bolji nego na postojećim analognim aparatima i analognim aparatima sa naknadnom digitalizacijom slike, te da će proces rada biti mnogo brži.

“Analogni aparat sa naknadnom digitalizacijom podrazumijeva da se napravi ekspozicija, i da se ta kaseta koja je eksponirana vrati u službu za radiologiju, gdje se obavi digitalizacija slike i ta slika proslijedi specijalistima. Kod ovog aparata sa direktnom digitalizacijom nakon eksponiranja pacijenta slika je odmah na ekranu i odmah dostupna svima koji će je analizirati”, naveo je Jović.

Direktor Bolnice Mladen Gajić zahvalio je Vladi Republike Srpske i Institutu za javno zdravstvo Srpske na doniranoj opremi, s obziorm da ova ustanova do sada nije raspolagala digitalnim pokretnim rendgen aparatom i mobilnim ultrazvukom.

On kaže da su uz mobilni ultrazvuk dobili i tri sonde, prenosni printer i kolica, zahvaljujući kojima će se ultrazvučne usluge moći raditi pacijentima direktno u sobama, čime se dobija na mobilnosti.

Gajić kaže da je danas stigao kontigent od 2.000 zaštitnih maski, za koje je bolnica provela nabavku sredstvima grada Doboja.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kaže da su aparati potrebni dobojskoj bolnici.

On je naveo da je epidemiološka situacija na području Doboja stabilna, da je pod nadzorom 228 lica, 1.216 lica je izašlo iz nadzora, i da nema pozitivnih pacijenata.

Jerinić je apelovao na građane da se strpe, da nastave da se pridržavaju mjera i da praznične dane Vaskrsa proslave sa svojim porodicama.

Izvor: SRNA

Exit mobile version