Site icon olovka.info

DOBOJ: Sve mjere i naredbe produžene do 27. aprila (FOTO)

doboj mjere do 27. aprila

Doboj je šestu nedjelju borbe protiv virusa korona dočekao sa stabilnom epidemiološkom situacijom. Pod zdravstvenim nadzorom je 251, a iz nadzora je izašlo 1172 lica. Jedini zaraženi Dobojlija, pedijatar zaposlen u dobojskoj Bolnici se oporavio. Pušten je iz Bolnice i nalazi se u kućnoj izolaciji, koja će trajati 14 dana.

-On je klinički dobar i nadamo se da će nakon 14 dana on biti dio našeg kolektiva u punom obimu, kao što je bio i prije toga, te da će nam značajno pomoći u našem redovnom radu. Mi trenutno u Bolnici imamo šest pacijenata koje zbrinjavamo zbog toga što su pozitivni, odnosno suspektni na pojavu virusa korona. Imamo dva pacijenta sa potvrđenom bolešću i oni su značajno bolji. Ovi pacijenti koji sada leže su u principu pacijenti sa cijele naše regije. Uglavnom su to ljudi iz Teslića, Modriče i Dervente – izjavio je dr Siniša Marić, zamjenik direktora Bolnice Doboj.

dr Siniša Marić, zamjenik direktora Bolnice Doboj

Sada se brisevi uzimaju i u domovima zdravlja. U ovoj lokalnoj zajednici su po preporuci resornog ministarstva intezivirana testiranja.

-Do sada je testirano 126 osoba. Za neke osobe je i ponovljen bris, To su uglavnom medicinski radnici jer preporuka Ministarstva je da sve zdravstvene radnike koje je potrebno vratiti u zdravstvenu ustanovu testiramo dva puta. Svi do sada su bili negativni i čekamo rezultate za još 13 osoba koje su testirane – rekla je dr Ana Ćeklić Stevanović, epidemiolog u Domu zdravlja Doboj.

Ana Ćeklić Stevanović, epidemiolog u Domu zdravlja Doboj

-Kada su u pitanju testiranja, odnosno brojevi testova koji su na raspolaganju domovima zdravlja, mi to držmo na jednoj količini, odnosno na jednoj normi. Dom zdravlja u Doboju uvijek ima zalihu od 30 do 40 testova. Kada oni potroše jedan dio testova, mi onda trebujemo testove, tako da se to snabdijevanje redovno vrši – izjavio je Vlado Đurđević, direktor Regionalnog centra Doboj – JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vlado Đurđević, direktor Regionalnog centra Doboj – JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

Sve mjere i naredbe produžene su za 14 dana, odnosno do 27. aprila, s tim što će penzioneri ove sedmice umjesto u petak, moći da se kreću od 7 do 11 časova u četvrtak imajući u vidu da je u petak neradni dan u Srpskoj.

-Vjerujem da ćemo se mi u narednih 14 dana pridržavati svih ovih mjera i da ćemo već ulaskom u maj mjesec razmotriti određene mjere, ukoliko bude ovakva epidemiološka situacija na teritoriji Grada Doboja, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Siguran sam da će se tada preduzimati koraci koji će dodatno osloboditi ljude koji ne rade ili objekte koji su zatvoreni – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Bilo je riječi i o odabiru lokacije za poljsku bolnicu. Dogovoreno je da to bude lokacija gdje će se graditi novi objekat Bolnice u ovom gradu.

-To je lokalitet na Usori gdje je planirana izgradnja nove Bolnice, koji je ograđen, gdje su urađeni pripremni radovi i koji ima sve uslove koji su potrebni. Na tom lokalitetu imamo kanalizaciju, vodu i električnu energiju, kao i potrebnih 10.000m2 prostora tvrdog tla, gdje bi u slučaju potrebe ona mogla biti instalirana – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Apelovano je između ostalog na građane da ne pale vatru na otvorenom, što je naglasili su i zabranjeno. Čak 42 intervencije u proteklih sedam dana imali su dobojski vatrogasci.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version