Site icon olovka.info

DOBOJ: Smanjen broj krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda

Jovica Žigić

Policijska uprava Doboj evidentirala je tokom prvih šest mjeseci ove godine za 6,5 odsto manje saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu lani, dok je broj krivičnih djela smanjen za 16,9 odsto, rečeno je danas iz ove uprave.

U periodu od januara do juna na području koje je u nadležnosti dobojske Policijske uprave evidentirana su 472 krivična djela, navedeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Dragan Sušić naveo je da je tokom prvih šest mjeseci evidentirano 408 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih su 363 razriješena, a najzastupljenija su bila protiv imovine, njih 175.

Dragan Sušić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Doboj

On je rekao da su nadležnom tužilaštvu podnesena 362 izvještaja protiv 534 lica, od kojih je 71 povratnik u izvršenju krivičnih djela.

U periodu od januara do juna evidentirane su dvije krađe motornih vozila, dok ih je prošle godine bilo pet.

Dobojska policija evidentirala je i 36 krivičnih djela šumske krađe, što je povećanje za 20 odsto u odnosu na lani.

Dobojska policija u navedenom periodu evidentirala je i 29 krivičnih djela i 164 prekršaja u oblasti zloupotrebe droge i 21 krivično djelo privrednog kriminaliteta kojima je pričinjena ukupna materijalna šteta od 1.666.446 KM, a ostvarena protivpravna imovinska korist od 161.042 KM.

Sušić je rekao da je tokom šest mjeseci izvršeno šest krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da se od januara do juna dogodilo 407 saobraćajnih nezgoda u kojima je pet lica smrtno stradalo, teže je povrijeđeno 35, a lakše 200 lica.

Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj

Žigić je naveo da je iz saobraćaja isključeno 2.000 vozača, za 37,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od tog broja, 313 je uhapšeno zbog vožnje pod uticajem alkohola ili droge.

On je rekao da su evidentirana 193 narušavanja iz oblasti javnog reda i mira, što je manje za 22,5 odsto, te 243 prekršaja, što je 17,1 odsto manje.

U ovom periodu dogodilo se 14 samoubistava, za 22,2 odsto manje nego u posmatranom periodu prošle godine kada ih je bilo 18.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković bezbjednosnu situaciju ocijenio je zadovoljavajućom.

Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj

Radinković je naveo da su policijski službenici tokom šest mjeseci obezbijedili ukupno 121 javni skup, što je više za 168,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 45.

On je pozvao građane da adekvatno obezbijede imovinu tokom godišnjih odmora.

Radinković je najavio i nastavak represivnih aktivnosti iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju, izdvojivši jul i avgust kao kritične mjesece, te naveo da se sprovodi kampanja “101 život” koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U okviru tih aktivnosti na području Policijske uprave Doboj biće aktivno svih 12 vozila presretača, kao i mobilni uređaji za kontrolu brzine.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

(SRNA)

Exit mobile version