Site icon olovka.info

DOBOJ: Smanjen broj davalaca krvi

doboj darivanje krvi

U Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju rezerve krvi su smanjene, posebno deficitarna je nulta krvna grupa i B negativna, a potražuju se i davaoci koji su preležali virus korona.

Transfuziolog Božidar Slavujević izjavio je novinarima da je, usljed pandemije virusa korona, smanjen broj dobrovoljnih davalaca krvi i da je za normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove sedmično potrebno oko 100 davalaca ove dragocjene tečnosti.

“Uvijek postoje pacijenti kojima je potrebno transfuzijsko liječenje, pacijenti koji dolaze zbog povreda, koji se liječe od maligniteta budući da terapija koju primaju daje neželjena dejstva u smislu da krvni elementi opadaju, pa moraju da primaju koncentrate trombocita, transfuziju eritrocita”, naveo je Slavujević.

On je rekao da su dobrodošli davaoci koji su preležali virus korona radi pokušaja da se pomogne oboljelima od kovida 19.

“Takvim pacijentima dajemo plazmu lica koja su već preležala ovu bolest jer, ako su prisutna antitijela u toj plazmi, smatra se da bi to moglo koristiti pacijentu”, kaže Slavujević.

(SRNA)

Exit mobile version