Site icon olovka.info

DOBOJ: Produžiti rok važenja posebnih kolektivnih ugovora za jedinice lokalnih samouprava

sindikat uprave

Ako Vlada Republike Srpske ne produži rok važenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, koji ističe u februaru, lokalne zajednice u Srpskoj neće imati pravnog osnova za obračun i isplatu zarada za oko 5.500 zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama, izjavio je predsjednik Sindikata uprave Srpske Božo Marić.

Marić je na današnjoj konferenciji za novinare u Doboju podsjetio da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave sa Vladom Srpske potpisan 2017. godine sa trajanjem od tri godine.

“Održali smo sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem kada mu je predočeno da će bilo kakav podzakonski akt/o platama/ naići na osudu Sindikata uprave i mi ćemo ga sigurno oboriti na Ustavnom sudu. Do sada smo oborili tri pravilnika o platama, jer je zakon o službenicima i namještenicima eksplicitno definisao da se prava uređuju posebnim kolektivnim ugovorom”, rekao je Marić.

On je najavio da će Sindikat uprave Srpske u ponedjeljak, 17. februara, u Doboju organizovati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz jedinica lokalnih samouprava na kojem će zauzeti smjernice za dalje djelovanje u pregovorima sa Vladom Republike Srpske.

Sindikat uprave Republike Srpske u svom sastavu ima 103 sindikalne organizacije sa više od 7.500 članova zaposlenih u svim organima uprave na republičkom i lokalnom nivou u Srpskoj, saopšteno je iz ovog sindikata.

Ovaj sindikat je od Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske 5. jula 2010. godine dobio rješenje o reprezentativnosti u grani uprave Republike Srpske.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Exit mobile version