Site icon olovka.info

DOBOJ: Predstavljen istorijski roman “Teodor” (FOTO)

predrag bojinović roman teodor

U Doboju je predstavljen roman “Teodor”, autora Predraga Bojinovića iz ovog grada, o srpskoj istoriji i isprepletenoj sudbini ljudi sa ovih prostora u posljednjih 200 godina.

Bojinović je rekao da roman nosi naziv po istorijskoj ličnosti Teodoru, jednom od vođa Prvog srpskog ustanka u lozničkom kraju 1804. godine koji je naknadno bio optužen za izdaju koju je opovrgao, ali uprkos tome doživio je tužan kraj.

Predrag Bojinović, autor romana

Autor navodi da je biografiju o Teodorovoj tragičnoj sudbini pronašao u spisima reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Bojinović je rekao novinarima da je njegov junak u stvari antijunak čiji se životopis može prenijeti i na period 90-ih godina prošlog vijeka u kontekstu toga da svi junaci na kraju propadaju i da se uspjeh cijeni samo dok je iskoristiv.

On je dodaje da je u romanu više insistirao na međunacionalnom pomirenju, te da je poruka romana antiratna.

Recenzent knjige Stanislav Tomić rekao je da je roman “Teodor” antiratni i da njegova tema nije pojedinačan rat, kako čitaocu na početku izgleda, nego rat u načelu, te otvara pitanje smisla ratovanja.

Stanislav Tomić, recenzent knjige

On je naveo da roman poziva čitaoca da preispita odnos prema sebi i drugima, a uopšte i prema istoriji.

Glavni urednik Izdavačke kuće “Asoglas” Dejan Spasojević rekao je da je roman “Teodor” proglašen za najbolji na 5. Drinskim književnim susretima prošle godine u Zvorniku.

Dejan Spasojević, glavni urednik Izdavačke kuće “Asoglas”

Nakon predstavljanja romana sinoć u Narodnoj biblioteci u Doboju, vršilac dužnosti direktora ove ustanove Vukosava Sofrenić rekla je da je riječ o prvoj promociji knjige u ovoj godini.

Vukosava Sofrenić, v.d. direktora JU Narodna biblioteka Doboj

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

(SRNA)

Exit mobile version