Site icon olovka.info

DOBOJ: Potvrđena optužnica za ratne zločine nad srpskim civilima u logorima u Brodu

okružni sud doboj

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu Okružnog tužilaštva iz ovog grada protiv Adama i Jakova Antolovića i Miljenka Bazlera koji se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva, kao pripadnici 101. Bosansko-brodske brigade HVO u logorima u Brodu.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda optužnicu je potvrdio 22. februara, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

U saopštenju se podsjeća da je nakon sprovedene istrage, Okružno javno tužilaštvo u Doboju 14. februara podiglo je optužnicu protiv Adama Antolovića, Jakova Antolović i Miljenka Bazlera, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se terete da su kršili međunarodno pravo za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici 101. Bosansko-brodske brigade HVO, od aprila do oktobra 1992. godine u Brodu u logorima u staroj zgradi Stanice javne bezbjednosti i na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i u zgradi skupštine opštine.

Oni se terete da su svjesno i voljno učestvovali u nanošenju tjelesnih povreda, silovanju, nečovječnom postupanju, ubistvu, zastrašivanju i prisiljavanju na prinudni rad civilnih lica koji nisu pripadali nijednoj vojnoj formaciji, niti su učestvovali u oružanim operacijama, čime su kao saizvršioci učinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Exit mobile version