Site icon olovka.info

DOBOJ: Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika (FOTO)

doboj dodjela plastenika

Dvadeset ugovora o dodjeli plastenika sa sistemom za navodnjavanje i sjemenskim materijalom potpisani su danas u Doboju. Ugovori su potpisani u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”. Projekat čija je vrijednost oko 55 hiljada maraka, realizuje se na osnovu sporazuma Grada Doboja i organizacije Muslim aid iz Sarajeva.

Ugovor o dodjeli plastenika potpisala je Dževada Tetić iz Ševarlija. Dugi niz godina bavi se proizvodnjom povrća i stočarstvom. Ovo je jedini izvor prihoda ovoj višečlanoj porodici. Sa ovim plastenikom planiraju da prošire proizvodnju povrća. Najviše se kaže isplati proizvoditi crvenu papriku.

Planiram saditi papriku, krastavce i paradajz. Više ću se baviti proizvodnjom salate, kao što je mladi luk i tako to. Uglavnom ću uvijek nešto prerađivati – izjavila je Dževada Tetić, Ševarlije.

Dževada Tetić, Ševarlije

Dvadeset korisnika, koji su odabrani po javnom pozivu, dobiće plastenike veličine 100 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sjemenskim materijalom. Ovaj projekat je ukupne vrijednosti 54.720 KM.

-Projekat sufinansira Grad sa 40 procenata, nevladina organizacija Muslim aid sa 20, a takođe isto tako i korisnik sa 20 procenata, odnosno iznos je 547 KM. U naredne tri godine ne smiju da otuđe plastenik. Vršiće se monitoring same proizvodnje i u slučaju da se pokažu kao povoljni, odnosno dobri poljoprivredni proizvođači pokušaćemo da ih ubacimo i u neke druge projekte – rekao je Anis Husaković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Doboja.

Anis Husaković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Doboja

Ovo nije jedini vid pomoći dobojskim poljoprivrednicima. Iz gradskog budžeta uplaćen je podsticaj od po 50 maraka za 1.060 registrovanih grla krupne stoke.

Grad Doboj je danas svim tim korisnicima na osnovu broja uplatio subvenciju u iznosu od 50 KM po grlu. Neko ima 50 grla, neko 40, neko sedmoro, neko opet dvoje, uglavnom za sve uzgajivače sa područja Ozrena, Vučijaka, Krnjina i Trebave iz budžeta su izdvojena ta sredstva zajedno sa Odjeljenjem za poljoprivredu. Mi tu nećemo stati jer nam je cilj, želja i opredjeljenje da pomoć i podsticaj poljoprivredi povećamo pogotovo naredne godine – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Tokom ove godine Grad Doboj je zajedno sa donatorima kroz projekte uložio oko 180 hiljada maraka u plasteničku proizvodnju. Ukupno je 40 korisnika potpisalo ugovore o dodjeli plastenika sa pratećom opremom.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version